TenneT in zee met scale-up die netcongestievoorspeller heeft ontwikkeld

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. 'Probabilistische congestievoorspeller'
  3. 3. Hoe kunnen netbeheerders reageren op zo’n voorspelling?
  4. 4. Is deze oplossing na de energietransitie overbodig?

'Probabilistische congestievoorspeller'

N-SIDE heeft een zogenoemde probabilistische congestievoorspeller gemaakt. Het bedrijf vergelijkt het met een weersvoorspeller; je krijgt een percentage te zien dat de kans op congestie per knooppunt op het net aangeeft, waarbij in een oogopslag duidelijk wordt wat de drijfveer van de verwachte congestie is. Om dit zo betrouwbaar mogelijk te kunnen berekenen, gebruikt N-SIDE veel verschillende criteria. Het is volgens de scale-up niet heel makkelijk om de mate van congestie te voorspellen. "Een deel van wat we voorspellen, is constant, bijvoorbeeld dat er meer vraag naar elektriciteit is rond 18.00 uur", stelt N-SIDE-oprichter Philippe Chevalier. "Maar de mate van congestie ligt bijvoorbeeld ook aan het weer in heel Europa - zo heeft  de hoeveelheid wind er invloed op - en aan de consumptie, het onderhoud aan de netten, et cetera. Al die factoren zijn van groot belang bij de bepaling van netcongestie, en onze software houdt er automatisch rekening mee."

De reden waarom deze oplossing in vergelijking met die van andere kandidaten erg concreet is, is dat hij al door een netbeheerder van een ander Europees land in gebruik is genomen. Om welke netbeheerder het gaat wil N-SIDE overigens niet vertellen. Het betekent niet dat N-SIDE al een kant-en-klare voorspeller voor TenneT had liggen; de oplossing moest wat worden bijgeschaafd. Voor de pilot met de Nederlandse netbeheerder is omwille van de beperkte tijd in eerste instantie gekeken naar één 'bron van onzekerheid', oftewel één interconnectorkabel (dit is een type kabel dat het hele land doorkruist). "We moeten wat algoritmische simulaties draaien voor onze oplossing, maar lieten dat in dit geval aan TenneT zelf over", legt Giancarlo Marzano, energy analytics consultant bij N-SIDE, uit. "Daardoor hoefden zij geen vertrouwelijke informatie met ons te delen."

Daarnaast is de situatie in ieder land natuurlijk anders, waardoor de oplossing ook moet worden afgesteld op de netten van Nederland. Omdat informatie over de verbindingen en de kabels voor ieder land afgeschermd zijn, moest door N-SIDE ter plekke worden geschakeld om de congestievoorspeller klaar te maken voor gebruik. In Nederland wordt bijvoorbeeld relatief veel energie duurzaam opgewekt, wat er mede voor zorgt dat het een van de landen is met de meeste congestie. Daardoor is dynamisch congestiemanagement des te belangrijker, stelt de scale-up. Verder is Nederland een vrij klein land dat zeer nauw in verbinding staat met zijn buurlanden, wat betekent dat er relatief veel interconnectorkabels worden gebruikt.


Philippe Chevalier (links) en Giancarlo Marzano.

Advertentie
0