TenneT in zee met scale-up die netcongestievoorspeller heeft ontwikkeld

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. 'Probabilistische congestievoorspeller'
  3. 3. Hoe kunnen netbeheerders reageren op zo’n voorspelling?
  4. 4. Is deze oplossing na de energietransitie overbodig?

Hoe kunnen netbeheerders reageren op zo’n voorspelling?

Netbeheerders kunnen op de congestievoorspelling reageren door het netwerk anders te beheren. Afhankelijk van de middelen (transformatoren/kabels) die ze tot hun beschikking hebben, kunnen ze de topologie anders afstemmen. Simpel gezegd wordt daarmee bedoeld dat draden worden gekoppeld of ontkoppeld om een andere route te creëren voor de elektriciteitsstroom, zodat knelpunten op het net worden tegengegaan. Een andere reactie van netbeheerders kan zijn dat ze de setpoints op hun transformatoren aanpassen, wat inhoudt dat ze de spanning of stroomsterkte die door de transformatoren wordt geleverd, kunnen verhogen of verlagen. 

Een dag-op-dag-congestievoorspeller is volgens N-SIDE belangrijk, omdat de opwek van duurzame energie vaak variabel is, en lastig te voorspellen. Daardoor is het een flinke uitdaging om op korte termijn te anticiperen op een mismatch tussen vraag en aanbod. TenneT maakt al langer gebruik van voorspellingstools, maar die waren eenvoudiger in opzet. Het ging daarbij om zogenaamde point forecasts waarbij louter een ‘ja’ of ‘nee’ werd gegeven op de vraag 'Komt er morgen netcongestie?'.

"Je krijgt daarbij niet het hele plaatje", stelt Marzano. "Je weet dan niet hoe groot het potentiële risico op het netwerk precies is. Onze oplossing moet TenneT daar meer inzicht in geven." Chevalier vult aan: "TenneT levert 100 procent van de vraag. Daarom is er een veiligheidsmarge nodig, en die is beter te berekenen met een verfijndere voorspeller." Anders worden er volgens Chevalier voor de zekerheid veel grotere reserves dan nodig ingezet. Je weet immers niet of het congestierisico 1 of 90 procent is; daarom wordt er altijd uitgegaan van het ergste scenario. "Als je vaak gigantische reserves hebt die in principe niet nodig zijn, verspil je veel geld. En wie betaalt dat? De consument."

Advertentie
0