Uitbreidingen en mogelijkheden
Notebooks bieden vaak minder mogelijkheden tot uitbreidingen dan gewone desktops. Het upgraden is daardoor lastiger en soms zelfs onmogelijk. Bij de meeste notebooks is het niet mogelijk om bijvoorbeeld een andere grafische kaart te plaatsen en ook is het zelf upgraden van de processor vaak niet aan te raden. Hooguit een andere harde schijf plaatsen en het geheugen uitbreiden is mogelijk. Wel kun je allerlei apparatuur aan de buitenkant van je laptop aansluiten. Daarvoor bieden laptops vaak een aantal USB 2.0-aansluitingen en is vaak ook nog Firewire beschikbaar. Helaas veelal wel net te weinig, waardoor gebruikers vaak hun toevlucht moeten zoeken tot een USB-hub.
PCI of PCI-Express kaarten passen niet in een laptop. Daarvoor bestaan andere standaarden. Tot voor kort werden vrijwel alle notebooks voorzien van een PC Card slot. Tegenwoordig worden steeds meer notebooks voorzien van het nieuwere ExpressCard slot, het alternatief voor PCI-Express. Door de grote concurrentie blijven notebookfabrikanten besparen op de componenten en mogelijkheden van notebooks. Vergelijk daarom goed, een opvallend punt zijn de geluidsmogelijkheden, want uit onze vergelijkingen blijkt dat dit onderdeel bij menig notebook vaak erg beperkt is. Het blijft vaak bij stereo, een digitale audio-aansluiting is een zeldzaamheid.
De harde schijven van notebooks worden steeds groter, op dit moment wordt vaak 80 of 100 GB aangeboden. Gelukkig kiezen steeds meer fabrikanten voor een harde schijf die op 5400 toeren per minuut werkt in plaats van de wel heel erg trage 4200 rpm modellen. De snelste notebookschijven vind je voornamelijk in de topmodellen terug, deze werken op 7200 rpm.