De Commodore 64 uit de jaren '80 heeft een nieuw Amerikaans bedrijf geïnspireerd tot het samenstellen van een moderne variant die het getal 64 een nieuwe betekenis geeft. In de behuizing, die tegelijkertijd het toetsenbord is, huist een 64-bits Core 2 processor met een TDP van maximaal 95 W en een FSB van 1333 MHz. De herrezen Commodore wordt geleverd met Ubuntu Linux, Windows 7 of Windows XP en middels emulatie wordt ook AmigaOS ondersteund.
Wie naar de website van Commodore USA gaat, vindt een bestelformulier met allerlei keuzemogelijkheden. Zo kun je kiezen uit de Core 2 processors E7500, Q8200, Q9400, Q9550 en Q9650. In de twee DDR2-geheugensockets kan maximaal 4 GB aan werkgeheugen worden geplaatst met een snelheid van 800 MHz. Er zijn twee SATA 3 Gb/s aansluitingen geïntegreerd, waarop 7200 tpm harddisks van 160 tot 2 TB kunnen worden aangesloten of een 8 GB SSD.
De behuizing is voorzien van twee 2,5 W stereo speakers met line out, line in en microfoon jacks. Ook zie je op de foto's een touchpad, een slimline optische drive en een kaartlezer. Het aansluiten van een monitor op de DVI of D-Sub poort of een televisie op de S-video uitgang is dus voldoende om aan te slag te kunnen. Verder zijn er vier USB 2.0 poorten, twee seriële poorten en één parallele poort. Voor het aansluiten van een muis en (als je dat zou willen) een ander toetsenbord zijn PS/2 poorten beschikbaar.
Graphics worden verzorgd door een Intel GMA 3100 GPU met ondersteuning voor DirectX 9 en OpenGL 1.4. Middels Realtek RTL8168B/8111C en AL888 controllers biedt de nieuwe Commodore verder Gigabit Ethernet en 5.1-kanaals HD audio. Als je de behuizing opent kom je nog mini PCI en mini PCIe uitbreidingsmogelijkheden tegen, waarin bijvoorbeeld een module voor WiFi en Bluetooth kan worden geïnstalleerd.
De nieuwe Commodore kan per direct bij het Amerikaanse bedrijf Commodore USA worden besteld. Het apparaat wordt binnen drie weken geleverd met een jaar garantie, maar zonder het logo van Commodore. Het bedrijf stelt namelijk nog in onderhandeling te zijn met de rechthebbenden om dit rond te krijgen.
De behuizing is vrijwel identiek aan die van een eerdere Commodore reïncarnatie uit het Pentium 4-tijdperk
Ter vergelijking een foto van de originele Commodore 64
Bron: The Register