Ziggo: "Wij zijn klaar voor 3D"

Zoals wij vorige week al voorspelden heeft Ziggo vandaag op een persconferentie aangekondigd dat het klaar is om 3D TV aan te bieden via haar netwerk. In tegenstelling tot wat wij eerder berichtten heeft het bedrijf echter geen concrete lanceringsdatum bekendgemaakt. Wel liet Ziggo weten dat het van plan is om 3D TV zowel lineair, op een normaal tv kanaal dus, als via video on demand (VOD) aan te willen bieden aan haar klanten. Momenteel is Ziggo met verschillende contentaanbieders in gesprek over levering van 3D materiaal, maar concreet lijkt de kabelaar nog geen deals te hebben. Wanneer 3DTV beschikbaar zal komen voor consumenten kon Ziggo dus ook nog niet vertellen.

WK voetbal

Wel liet Ziggo weten het WK voetbal deze zomer graag in 3D uit te willen zenden. Momenteel wordt onder andere met de NOS gesproken over de rechtentechnische kant hiervan. Vooralsnog is echter onduidelijk of 3D uitzendingen van het WK ook daadwerkelijk in de huiskamer te bekijken zullen zijn, want Ziggo liet duidelijk weten er niet ‘de hoofdprijs’ voor te willen betalen. Het aantal consumenten met een 3D TV zal zeker de komende maanden immers zeer klein zijn. Een mogelijk alternatief voor het netwerk-breed uitzenden in 3D is het tonen van de wedstrijden op geselecteerde lokaties, zoals kroegen.

Samsung

Op Samsung settopboxen en 3D TV's toonde Ziggo een video on demand 3D demo van enkele minuten. Samsung liet bovendien weten dat het bedrijf vanaf komend weekend in de meeste Nederlandse elektronikawinkels 3D geschikte TV's beschikbaar zal hebben. Prijzen voor 3D geschikte modellen beginnen bij Samsung rond € 1800 voor een 40 inch model.

Klaar voor 3D?

Ziggo liet vandaag feitelijk dus alleen weten dat het ‘klaar is voor 3D’, wat betekent dat het netwerk en de huidige settopboxen geschikt zijn om uitzendingen in 3D weer te geven. Nu is dat niet verwonderlijk, omdat 3D beelden bij tv-uitzending als een normaal videosignaal verstuurd worden, waar hardwarematig niets extra voor nodig is. Ook via IPTV, Digitenne en satelliet is het technisch gezien dus prima mogelijk om zonder technische aanpassingen in 3D uit te zenden.

Bij een 3D uitzending wordt het normale beeld namelijk in tweeën verdeeld. Links wordt het beeld voor het linkeroog weergegeven, rechts het beeld voor het rechter oog. Bekijk je dit beeld op een normale TV, dan zie je dus twee ingedrukte beelden naast elkaar. Een 3DTV ‘herkent’ dit beeld en zorgt ervoor dat éérst het linkerbeeld wordt opgerekt en beeldvullend wordt weergegeven, om vervolgens het rechterbeeld beeldvullend weer te geven. Door deze weergave heel snel af te wisselen en te synchroniseren met een bijbehorende 3D bril, zorgt de TV er voor dat beelden voor het linkeroog ook daadwerkelijk alleen door dat oog gezien worden; hetzelfde geldt uiteraard voor het rechteroog.

3D TV beeld
Zo ziet broadcast 3D er uit op een normale TV: links beeld voor het linker- en rechts voor het rechteroog.

3D kan in elke resolutie uitgezonden worden, zowel in SD als in 720p en 1080i HD. In de praktijk zal voornamelijk gekozen worden voor 720p en 1080i, want omdat het beeld in tweeën wordt gedeeld gaat de horizontale resolutie met de helft omlaag en gaat dus ook de helft van de beeldscherpte verloren.

3D op Blu-ray

Anders is het bij 3D Blu-ray. Daarbij kunnen nieuwe Blu-ray spelers met een HDMI 1.4 aansluiting 3D beeld versturen met een tweemaal hogere resolutie dan Full HD, zodat elk oog wél de volledige HD resolutie te zien krijgt. Geen enkele TV-settopbox is hier echter geschikt voor en ook een uitzendstandaard voor 'Full HD 3D' bestaat vooralsnog niet.

« Vorig bericht Volgend bericht »
0