Printers blijken verklikkers

Kristian van Tuil weet op Computerworld te melden dat printers een unieke verborgen code toevoegen aan afdrukken. Vrijwel elke kleurenprinter print een klein stukje code op de achterzijde van een pagina. Deze code, die uit enkele minuscule (gele) puntjes bestaat, geeft aan uit welk type printer de afdruk afkomstig is. Van zowat alle inkjets, all-in-ones en laserprinters is bekend dat ze de 'verborgen' code meeprinten. Zo komen meerdere types van Brother, Canon, Xerox en HP voor op deze lijst van de Electronic Frontier Foundation (EFF). Samsung of Oki eigenaren lijken de dans vooralsnog te ontspringen.

De markering is in het leven geroepen om bijvoorbeeld vervalsers van bankbiljetten op te kunnen sporen. Doordat printers de laatste jaren steeds beter zijn geworden, is het ook makkelijker geworden om geld te printen dat met de juiste papiersoort bijna niet meer van echt te onderscheiden is. Met behulp van de printcodes in het papier kunnen opsporingsdiensten verdachten opsporen doordat nagegaan kan worden waar de printer verkocht is. Al in 2004 werd bekend dat ook in Nederland op deze manier criminelen opgepakt konden worden.

Printers zijn in staat om bij een afdruk honderden puntjes per vierkante centimeter af te drukken. Zo moge bekend zijn dat een printer in staat is om 600, 900 of 1200 puntjes op een oppervlakte van vierkante 2,54 centimeter te printen. Hieronder is een sterk vergrote afbeelding van een vierkante millimeter printcode te zien.

Met het blote oog zie je die gele puntjes van een halve millimeter niet. Wanneer je met een blauw licht op de pagina schijnt en een vergrootglas of microscoop bij de hand houdt, schijn je volgens de EFF de code het best te kunnen zien. Indien je je een ware Sherlock Holmes voelt kun je met deze handleiding aan de slag om de code van jouw printer te ontdekken en ontcijferen.

De EFF stelt dat de codes veel meer aan dan alleen het type en serienummer van de printer aan kunnen geven. Zo zouden de puntjes ook de datum en tijd van de printer aan kunnen geven volgens de organisatie. In Nederland bekende voormalig minister van Economische Zaken Brinkhorst dat de printercode privacy kan schaden. Maar volgens hem was er alleen sprake van code bij duurdere bedrijfsprinters en konden consumenten zelf altijd ervoor kiezen om een printer te kopen die geen verborgen code afdrukt.

Navraag van Computerworld bij Canon Nederland leert dat ook bij printerfabrikanten in de tussentijd niets is veranderd. Printers printen de code nog steeds, maar volgens woordvoerder Ina Verbeek kan alleen het hoofdkantoor van Canon de code traceerbaar maken. "Onderbouwde aanvragen lopen via Canon Ink in Japan. Alleen bevoegde instanties kunnen een aanvraag doen", aldus Verbeek, die verder aangaf dat alleen bij de politie bekend is welke printers traceerbare code achterlaten en dat de markering met name op valsemunters is gericht. Consumenten en bedrijven worden daarom niet geïnformeerd bij aanschaf van een printer of copier.

Bron: Computerworld NL

« Vorig bericht Volgend bericht »
0