In Hardware.Info Magazine 3 van dit jaar heb je een vooruitblik kunnen lezen op de nieuwe architectuur die Intel eind dit jaar wil lanceren. Deze nieuwe architectuur maakt deel uit van de bekende tick-tock strategie van Intel, waarbij de grote chipfabrikant jaarlijks een nieuwe introductie doet: het ene jaar is dat een nieuwe architectuur die gebruikt maakt van een bestaand productieprocedé en het jaar erop is dat een die-shrink van de architectuur die het jaar ervoor is geïntroduceerd. Dit jaar is de tock aan de beurt in de vorm van de 32 nm Sandy Bridge architectuur en dat betekent ook weer een nieuwe processorvoet: LGA 1155.
Het vlaggenschip van de Sandy Bridge architectuur zal een klokfrequentie krijgen van 3,4 GHz. Wanneer de Turbo-modus inspringt wordt de kloksnelheid opgevoerd naar 3,8 GHz. Op welke manier dat gebeurt, met hoeveel processorkernen, is vooralsnog onbekend. Het topmodel zal bekend worden als de Core i7 2600 en krijgt een Thermal Design Power van 95 Watt. Dit TDP zal worden verdeeld over de CPU en de geïntegreerde GPU die, in tegenstelling tot de constructie bij de Clarkdale chips, samen in één chip verwerkt zitten. Naast de Core i7 2600 zal Intel ook de Core i5 2500 uitbrengen. Deze chip zal een klokfrequentie hebben van 3,3 GHz en in Turbo-modus zal de snelheid oplopen tot 3,7 GHz.
Groot verschil tussen beide processors is dat de Core i7 2600 8 MB L3 cache zal krijgen, daar waar de Core i5 2500 het moet doen met 6 MB L3 cache. HyperThreading ontbreekt bij het Core i5 model en het maximum aantal cores dat Intel zal onderbrengen in een Sandy Bridge Core i5 is vier. Intel heeft naast de Core i5 2500 nog een i5 2400 in de planning. Deze zal geklokt zijn op 3,1 GHz en zal evenals de i5 2500 een TDP van 95 Watt krijgen. Ook de Core i5 Sandy Bridge processors hebben een geïntegreerde GPU.
In het lagere segment zal Intel ook een aantal processors lanceren die gebaseerd zijn op de Sandy Bridge arcitectuur. Een dual-core Intel Core i3 2120 zal geklokt zijn op 3,3 GHz en zal, zoals ook al het geval is bij de 32 nm Clarkdale chips, gebruik maken van HyperThreading. De Turbo-modus zal echter ontbreken bij de Core i3 Sandy Bridge processors. De grootte van het L3 cache bedraagt 3 MB. Naast de Core i3 2120 zal Intel ook een i3 2100 uitbrengen met een kloksnelheid van 3,1 GHz. Het TDP van deze twee dual-cores zal 65 Watt zijn.
Bron: Computerbase