Het gebruik van een digitale camera met een zogenaamde plenoptic lens zorgt ervoor dat je zo'n beetje alle denkbare eigenschappen van de foto achteraf kunt aanpassen, inclusief de focus! Nieuwe technologie van Adobe en nVidia zorgt ervoor dat het zelfs realtime kan. Deze techniek heeft het in zich om de markt voor digitale fotografie geheel op z'n kop te zetten.
Iedereen kent het wel; je hebt op vakantie een hele rits leuke foto's gemaakt met je digitale camera, je komt thuis, zet de foto's op je PC en komt er achter dat een gedeelte van de foto's ronduit mislukt is. Schieten in RAW-formaat zorgt er voor dat tegenwoordig heel wat zaken, waaronder de kleuren en de helderheid, uitstekend achteraf zijn aan te passen, zonder de foto kwalitatief te verminderen. Maar als je een foto van je vriend of vriendin hebt gemaakt en hij of zij staat er volledig wazig op, terwijl de achtergrond haarscherp is, zit er vooralsnog weinig anders op dan de foto maar te verwijderen. Dát hoeft in de toekomst echter niet meer. De oplossing: een plenoptic lens.
Zo'n plenoptic lens is een lens die eigenlijk bestaat uit een collectie van vele, piepkleine lensjes. Al die lenzen zien het beeld wat je fotografeert vanuit een ietwat andere hoek met een ietwat andere lichtinval. De beste vergelijking is misschien nog wel te maken met de ogen van veel insecten, die ook bestaan uit vele mini-lensjes. De matrix van lenzen projecteert op dezelfde sensor en het beeld wat er uit een camera met zo'n plenoptic lens rolt is zonder verdere bewerking totaal onbruikbaar, maar kan met zeer complexe berekeningen omgetoverd worden tot een goede foto. Door de parameters van de berekeningen aan te passen is echter zo'n beetje alles aan de foto te verbetern: kleuren, contrast, maar bovenal ook de scherpstelling. Dat is iets wat met conventionele fotografie totaal niet mogelijk is.
Zo ziet een plenoptic lens eruit.
De berekeningen om een foto die uit een camera met plenoptic lens rolt te converteren naar iets wat uiteindelijk het bekijken waard is, zijn uiterst complex en op een CPU kan het minuten lang duren. Adobe heeft echter een Cuda-accelerated versie van het algoritme gemaakt, waardoor het resultaat binnen een seconde op je scherm staat. Tijdens de keynote van de eerste dag van nVidia's GPU Technology Forum toonde men hoe super eenvoudig de focus van een bestaande foto kon worden aangepast. En minstens net zo indrukwekkend: de foto kon ook met één druk op de knop worden omgetoverd naar 3D!
Zoals geschreven: deze technologie heeft het in zich om een revolutie te veroorzaken in de wereld van digitale fotografie. Maar het is vooralsnog nog toekomstmuziek: navraag leert ons dat er nog geen fabrikanten van plan zijn om op korte termijn camera's met een plenoptic lens op de markt te brengen, vermoedelijk uit kosten oogpunt. Zodra dat verandert is Adobe er voor een toekomstige versie van Photoshop in ieder geval klaar voor.
Onze Duitse vrienden van Netbooknews.com hadden een videocamera draaien tijdens de demonstratie. Onderstaande video is het bekijken meer dan waard: