nVidia geeft uitleg Fermi problemen

Tijdens een gesprek met de Europese en Amerikaanse pers heeft nVidia CEO Jen-Hsun Huang vandaag uitleg gegeven over de vertragingen bij de introductie van de Fermi videokaarten. Tijdens het gesprek biechtte nVidia's voorman op dat de eerste versie van de GF100 chip, de zogenaamde A1-stepping, volledig stuk was.

De GF100 is met circa 3 miljard transistors één van de meest complexe chips ooit gemaakt. De GPU bevat 512 shader units - waarvan op dit moment bij de GTX 480 maximaal 480 stuks in gebruik -, een 384-bit geheugencontroller bestaande uit zes losse onderdelen, een groot blok cache in het midden van de chip en diverse onderdelen. Om alle onderdelen van de chip met elkaar te laten communiceren had nVidia in de bovenste lagen van de chip een complex netwerk van verbindingen gemaakt, wat men zelf noemt een fabric. Deze fabric bleek bij A1-stepping van de chip in z'n geheel niet te werken. Het resultaat: de chip was volledig kapot.

Jen-Hsun Huang wist een aardige vergelijking te maken ten opzichte van de groep journalisten: "Stel je voor dat wij allen processors zijn en ieder van ons doet z'n werk op zich prima. Maar we kunnen alleen niet met elkaar communiceren; we zijn allen doofstom." Vanwege dit probleem kon nVidia op de GTC van vorig jaar niet zoals verwacht de Fermi officieel voor de eerste keer demonstreren, maar moest men noodgedwongen een niet werkende mockup tonen. De handvol Fermi's die tijdens CeBIT werden getoond, maakten gebruik van de volledige gereviseerde A2-stepping van de chip, die wel werkte maar nog altijd wat problemen had. De GeForce GTX 480 zoals eind maart geïntroduceerd en eind april daadwerkelijk in de winkel, is uiteindelijk gebaseerd op versie 3 van de chip.


Jen-Hsun Huang, CEO nVidia

Jen-Hsun wijt de problemen aan een verkeerde managementbeslissing: de chip werd naar verluidt door verschillende teams ontwikkeld, die niet optimaal met elkaar communiceerden. Er was niet één persoon uiteindelijk hoofdverantwoordelijk. De nVidia CEO geeft aan van de fouten geleerd te hebben en er alles aan te zullen doen dat deze fouten bij toekomstige generaties niet opnieuw voorkomen.

De toekomst zien Jen-Hsun Huang zonnig in: de GeForce en Tegra business units zullen de komende jaren de belangrijkste onderdelen van het bedrijf blijven. Hij geeft eerlijk toe dat vooralsnog Cuda wordt gefinancierd vanuit de GeForce-verkopen. "Tegra is onze toekomst," aldus Huang. Hij ziet dat de markt voor high-end smartphones en tablets snel groeit en ziet duidelijke veranderingen in het gebruik van IT. "Ook ik schrijf 99% van m'n e-mails tegenwoordig op m'n Blackberry. De PC gaat puur nog voor zwaardere taken aan."

Over de opkomst van CPU's met geïntegreerde graphics, als AMD Fusion en Intels Sandy Bridge, maakt nVidia zich, in ieder geval ten opzichte van de buitenwereld, weinig zorgen: "snelle GPU's gebruiken de komende jaren nog veel te veel stroom om op een juiste manier met een CPU te combineren.".  Wel schat hij zijn concurrenten goed in: "Intel maakt veel beter CPU's, AMD maakt veel betere GPU's", doelende op het feit dat geen van beide volgens hem sterk is in beide facetten.

« Vorig bericht Volgend bericht »
0