Grote datacenters gebruiken vaak ook veel energie. De koelinginstallatie neemt ongeveer 40% van al het energieverbruik voor zijn rekening in een datacenter, waardoor het erg aantrekkelijk wordt om manieren te bedenken om te besparen op de koeling van servers. Fujitsu heeft een manier gebruikt om de overtollige warmte die gekoeld wordt weer te gaan gebruiken om het koelingswater te gaan koelen. Om water op een lage temperatuur te krijgen wordt veel energie gebruikt, meestal wordt electriciteit omgezet in warmte waarmee het water met een warmtewisselaar kan worden gekoeld.
Door het opgewarmde water van 55° Celsius weer terug te leiden naar de warmtewisselaar, kan de energie opgeslagen in het opgewarmde water weer worden gebruikt om koelingswater af te koelen. Hetzelfde principe is vergelijkbaar met HR CV-ketels die ook restwarmte weer toepassen. Voor een datacenter is het probleem iets complexer en werkt het principe omgekeerd. Ook is het een vereiste dat de temperatuur van het opgewarme water warmer is dan minimaal 40° Celsius, zodat het opgewarmde water kan verdampen waarbij warmte wordt opgenomen van het koude water. Het koude koelingswater krijgt hierbij een temperatuur van tussen de 15° Celsius en 18° Celsius. Om de temperatuur van het opgewarmde water hoog genoeg te krijgen is een controle nodig voor de stroom en moet de belasting ook verdeeld worden van de processors, een idle processor produceert namelijk een stuk minder warmte. Hiermee is de techniek vooral interessant voor de grote datacenters waarbij de belasting van alle processors gemiddeld genomen ongeveer constant kan worden gehouden.
De technologie van Fujitsu zorgt ervoor dat 20% van de energie bespaard kan worden om water voldoende te koelen, oftewel 8% van de totale energieconsumptie. Op een enkele serverrack met een gemiddeld verbruik van 12.000 kilowattuur zou hiermee ongeveer 1000 kilowattuur bespaard kunnen worden. De bespaarde energie en daarmee CO2 voetafdruk zou gelijk staan aan wat een klein bos van 360 cederbomen kan besparen, per serverrack.
De nieuwe technologie vereist echter wel significante investeringskosten om de koelingsinstallatie aan te passen en de warmtestromen weer langs elkaar te laten leiden. Fujitsu zelf zal de technologie vanaf 2014 gaan toepassen in datacenters, maar ook in andere fabrieken.
Bron: Fujitsu