ASUS toonde op de CES een bijzonder moederbord voor workstations, namelijk de Z9PE-D8-WS. Het bord beschikt immers over twee LGA 2011 sockets, waardoor gebruikers twee octa-core Xeon processors van de laatste generatie kunnen installeren voor een totaal van 16 fysieke (32 virtuele) processorcores. Per processor zijn er vier DDR3-sloten beschikbaar, waarmee er volgens ASUS in totaal 256 GB aan werkgeheugen op geplaatst kan worden (32 GB per slot). Maar ook met de meer betaalbare 8 GB modules kan dit moederbord al beschikken over een totaal van 64 GB aan geheugen, genoeg voor vrijwel alle denkbare toepassingen. Het bord is door de twee processorsockets wel wat breder dan normaal en kent het zogeheten Extended-ATX formaat.
Beide processors hebben een 14 fase Digi+ VRM stroomvoorziening en krijgen stroom aangevoerd via een 24-pins ATX connector, twee achtpins 12V stekkers en één 4-pins molex. Echt een overklokkersbord, zoals de oude bekende SR2 van EVGA, is het dus niet. Desondanks heeft het bord zeker nog wel wat overklokruimte in huis, dus is het te hopen dat hier in het BIOS ook ondersteuning voor wordt geboden. Het blijft immers een 100% workstation moederbord, wat ook te zien is aan het grote aantal SATA poorten (tien stuks). Een groot voordeel van het feit dat de PCI-Express controller tegenwoordig in de processor zit is dat er veel meer PCI-Express lanes beschikbaar komen door het plaatsen van een tweede processor. Zo kan dit bord van ASUS vier sloten tegelijkertijd met de volle 16 lanes aansturen (de blauwe), terwijl er voor de overige sloten (de zwarte) nog steeds acht lanes beschikbaar zijn. De sloten bieden de gebruiker maximale flexibiliteit tussen het plaatsen van videokaarten, speciale GPGPU kaarten (zoals de nVidia Tesla en AMD FireStream) en PCI-Express gebaseerde SSD's en raidcontrollers.
Het Z9PE-D8-WS moederbord heeft knopjes voor power en reset, wat wel opmerkelijk is voor een bord dat uitsluitend voor workstations bestemd zou zijn. Het bord heeft voltagecontrollers van CHiL, twee Gigabit LAN controllers van Intel, één chipje voor twee USB 3.0 poorten en een ASPEED controllerchip voor 'management over IP'. Naast het kale moederbord toonde ASUS ook een compleet systeem, uitgedost met Kingston HyperX werkgeheugen, twee Xeon processors en vier videokaarten (waarvan drie Tesla C2050's). Dit systeem werd helaas niet werkend getoond, dus benchmarks kunnen we niet geven.
Nieuw ASUS workstationmoederbord met twee LGA 2011 sockets gereed
Bron: VR-Zone