Op de stand van OCZ konden we natuurlijk veel SSD's verwachten. Eerder vandaag berichtten we al over een bijzondere RAM-drive voor high-performance databases, maar er was natuurlijk nog veel meer nieuws. Zo zagen we ook een nieuwe Intrepid 3 SSD voor de zakelijke markt, de eerste sample van een SSD op basis van de gloednieuwe Indilinx 'Everest 2' controller en SSD's met een nieuw type triple-level-cell (TLC) flashgeheugen. En dan hebben we het nog niet eens over een nieuwe externe 'Lightfoot' SSD, die dankzij de Thunderbolt aansluiting bijzonder hoge doorvoersnelheden kunnen halen.
OCZ Intrepid 3
De OCZ Intrepid 3 is een nieuwe SSD gebaseerd op de Indilinx Everest controller, die zijn weg moet vinden naar de zakelijke markt. De controller is geschikt voor de snelle SATA 6 Gbps interface en moet het vooral hebben van zijn goede leessnelheid. OCZ claimt maximaal 535 MB/s voor de nieuwe Intrepid 3, waarmee dit model meedoet in de topklasse. De schrijfsnelheid valt helaas een beetje tegen, zo blijkt uit een review van de OCZ Octane. Deze SSD gebruikt dezelfde Everest controllerchip en is dus indicatief voor de prestaties van de nieuwe Intrepid 3 die op de CES werd getoond.
De nieuwe Intrepid 3 zal in verschillende formaten verkrijgbaar zijn, namelijk als 1,8'', 2,5'', 3,5'' en mSATA. Daarbij komen er ook nog eens verschillende varianten met elk een ander type flashgeheugen. Volgens OCZ zitten er modellen met SLC, MLC en eMLC in de pijplijn en komt er in de toekomst ook nog een model met TLC flashgeheugen uit. Wat opslagcapaciteit betreft begint OCZ met 128 GB, doorlopend tot en met 1 TB. De schijfjes moeten 37.000 IOPS halen onder de meest ideale omstandigheden. Een optionele power-fail bescherming zal ook aanwezig zijn op bepaalde modellen. Deze bescherming bestaat uit een aantal condensatoren in de SSD, die zorgen dat de data uit de cache veilig weggeschreven kan worden op het moment dat de stroom wegvalt. Zodoende is de kans op datacorruptie bij stroomuitval tot een mimimum gereduceerd.
Triple-level cell
Een andere ontwikkeling die onze aandacht trekt is die van triple-level cell flashgeheugen. Door drie bits in één geheugencel op te slaan kan de capaciteit nog verder worden opgeschroefd, waardoor er SSD's met hogere capaciteiten gebouwd kunnen worden en SSD's met gelijke capaciteit in prijs kunnen dalen. Volgens OCZ kost een SSD met het TLC-flashgeheugen 30% minder dan een soortgelijke SSD op basis van MLC-technologie. Wat betreft de snelheid zit het ook wel goed met het triple-level cell flashgeheugen, want volgens OCZ kunnen SSD's die daar gebruik van maken makkelijk 500 MB/s halen. Het aantal IOPS schat OCZ bij haar eerste generatie SSD's met TLC-flashgeheugen in op 30.000 IOPS.
SSD's met Indilinx Everest controller zullen eerste zijn met TLC-flashgeheugen
OCZ Lightfoot
Een andere creatie van OCZ is de Lightfoot, een externe SSD die via Thunderbolt op de computer wordt aangesloten. De Thunderbolt interface - die vier PCI-Express 2.0 lanes combineert met een DisplayPort signaal - is inmiddels al standaard op computers en laptops van Apple, maar zal in 2012 ook steeds vaker te vinden zijn op gewone Windows-gebaseerde laptops en desktops en op de nieuwste generatie moederborden. Met Thunderbolt zijn dus doorvoersnelheden tot 1 GB/s mogelijk, maar daarnaast biedt de standaard ook de mogelijkheid om meerdere apparaten via Thunderbolt door te lussen.
De nieuwe Lightfoot SSD van OCZ bestaat uit twee verschillende printplaten, waardoor we aan de hand van de foto's niet goed kunnen zien of er nou één of twee controllerchips gebruikt worden. In elk geval is de Lightfoot SSD erg snel, want OCZ claimt een doorvoersnelheid van maximaal 750 MB/s. Het verwerken van willekeurige data gaat met maximaal 100.000 IOPS, wederom een waarde die met een normale 2,5'' SSD met SATA 6 Gbps interface nog niet haalbaar is.
De compacte Lightfoot SSD is door de gebruikte opslagtechnologie beperkt in capaciteit. Zo kan OCZ modellen leveren met de capaciteiten 128 GB, 256 GB, 512 GB en 1 TB. Prijzen zijn nog niet genoemd, maar zowel Thunderbolt hardware als solid-state technologie laten zich beide nog niet rijmen met goedkoop. Voor professionele toepassingen kan een SSD als deze echter zeer goed van pas komen, omdat het gebruikers in staat stelt om grote datasets en bestanden razendsnel in te laden op andere computers.