Fabrikanten van DRAM geheugenchips zitten al maanden in zwaar weer. Vanwege een tegenvallende vraag is er een te groot aanbod van chips, waardoor de verkoopprijzen al tijden niet meer winstgevend zijn voor de bedrijven. Sommige fabrikanten stappen over op een 20 nm productieproces om zo veel mogelijk kosten te besparen. De geheugencrisis lijkt een nieuw slachtoffer onder de fabrikanten te gaan eisen met een dreigend faillissement van Elpida.
Elpida zal in april een staatslening van ongeveer € 380 miljoen moeten terugbetalen evenals een lening van € 760 miljoen aan diverse banken. Elpida is begonnen met onderhandelen over de terugbetaling van deze schulden, aangezien het bedrijf niet op zo'n korte termijn al aan deze verplichtingen kan voldoen. Elpida is ook op zoek naar investeerders die bereid zijn geld te stoppen in het noodlijdende bedrijf. Als laatste maatregel zal Elpida op termijn ook een samenwerking kunnen aangaan met andere geheugenfabrikanten waaronder Micron en Toshiba.
Het grootste probleem van Elpida is momenteel dus om haar verplichtingen op de korte termijn door te komen. Technisch gezien gaat het best goed met Elpida en is het bedrijf al van verouderde en duurdere productieprocessen afgestapt. Momenteel maakt Elpida 30 nm geheugenchips en vanaf het tweede kwartaal van dit jaar zou ook een 25 nm productieproces worden opgestart. Hiermee heeft Elpida genoeg productiemogelijkheden om concurrerend te blijven, mits Elpida het dus volhoudt.
Elpida maakt momenteel 12% van alle DRAM chips en 17% van alle geheugenchips voor de mobiele DRAM markt. Wanneer Elpida zou terugtreden als geheugenfabrikant betekent dit dat de overgebleven concurrentie, waaronder Samsung, Hynix en Micron een sterkere invloed gaan krijgen op de gehele markt.
Bron: Xbitlabs