Praktijktest: Canon 60D DSLR vs HF-G10 camcorder

Op FotoVideo.nu is een zeer uitgebreide praktijktest verschenen waarbij een spiegelreflexcamera tegenover een camcorder is gepositioneerd. De hoofdvraag was welke camera beter geschikt is voor film. De Canon 60D werd als referentiemodel voor spiegelreflexcamera's gebruikt. Dankzij de grote sensor biedt de camera in potentie zeer goede videokwaliteit met beperkte scherptediepte voor een fractie van de prijs van een gevorderde camcorder als de Canon HF-G10. Maar de 60D blijft natuurlijk primair een fotocamera, terijwl de HF-G10 is volledig geoptimaliseerd is voor video. In het eerste deel van de test werd de theorie (zoals de techniek van beide camera's) al uitgebreid behandeld. In dit tweede deel komt de praktijk aan de orde.

De 60D en de HF-G10

De camera's in de praktijktest, de Canon 60D en de Canon HF-G10

Enkele conclusies

Volgens het artikel zijn beide camera’s sterk op het vlak van handmatige instellingen, met onafhankelijke instelmogelijkheden voor sluitertijd, diafragma en ISO/gain. Mensen die vooral in een gecontroleerde omgeving filmen zullen met de 60D met 17-85mm kitlens een behoorlijke start kunnen maken. Bij gebruik van vaste opstellingen en voorspelbare bewegingen is een goede focus mogelijk, zeker met de digitale zoom optie ter controle. Natuurlijk mist de 60D wel een elektronische zoeker (EVF); de optische zoeker (OVF) is niet bruikbaar tijdens een video-opname. De filmer moet het doen met het lcd-scherm dat weliswaar van goede kwaliteit is, maar toch een uitdaging is om de gewenste focus te krijgen. Op ergonomisch vlak viel de 17-85mm lens erg mee, zeker ook door de weerstand en positionering van de focusring. Maar de stabilisatie in de lens zorgt voor nadelige audio-effecten, waardoor een externe microfoon een must is.

De HF-G10 bevat een scala handige instellingen om soepele opnamen te kunnen nemen, zoals acceleratie en snelheidsinstellingen voor de zoom en focus. Ook heeft de camera handige opties om de belichting en focus goed te kunnen controleren. Helaas is de waarde van de goede focusring soms erg beperkt door de toch relatief grote scherptediepte bij daglicht (iets waar de 60D beter mee scoort). Maar welke camera is nu de beste? Lees de volledige praktijktest op FotoVideo.nu.

In het laatste deel in de reeks zal worden besproken hoe spiegelreflexcamera's beter inzetbaar kunnen worden gemaakt voor video, met behulp van accessoires en softwarematige aanpassingen.

Bron: FotoVideo.nu

« Vorig bericht Volgend bericht »
0