Steeds meer mensen krijgen een smartphone en deze wordt door veel mensen ook veelvuldig gebruikt. Dat kost stroom en niet iedereen wil veelvuldig geconfronteerd worden met kabels. Daarom werkt onder meer Toshiba, een van de 137 deelnemers aan het wereldwijde Wireless Power Consumption (WPC)-consortium dat is opgericht in 2008, aan chips in laders waarmee telefoons draadloos van stroom voorzien kunnen worden. Dit doet het bedrijf samen met Hanrim Postech, een 20 jaar oud Zuidkoreaans bedrijf dat accu's en laders produceert en ook lid is van het WPC. De twee partijen houden bij de ontwikkeling van het draadloze-laadsysteem de Qi-standaard voor mobiele telefoons aan en komen nu met de eerste resultaten.
De naam van deze standaard kennen we van het toepasselijke Chinese woord voor levensstroom. Volgens de Qi-norm moet een laadsysteem een stroomzender- en ontvanger hebben waarmee stroom met een lagere spanning zal worden verstuurd. Het principe van inductieladen werkt als volgt: de lader die op het stroomnet is aangesloten, maakt een magnetisch veld aan waar elektriciteit doorheen gezonden wordt. Hiermee wordt een stroom gemaakt in de ontvangende mobiele telefoon, waarmee die wordt opgeladen.
Toshiba maakt de chips terwijl Hanrim zich zal focussen op de beschermingsmodule. Toshiba heeft een TB6865FG-stroomzender met een zuinige ARM Cortex M3-processor en een TB6860WBG stroomontvanger gemaakt. De zendchip zal twee apparaten tegelijk van stroom kunnen voorzien en werkt op analoog niveau met voltages van 4,5 tot 14 volt, terwijl digitaal de chip om kan gaan met voltages die variëren tussen 2,7 en 3,6 volt. De ontvanger kan voltages tussen de 3,4 en 15 volt aan en geeft na omzetting 3 tot 5,55 volt door aan de telefoon, bij een maximum aantal van 1,200 milliAmpère. De eerste samples rollen deze maand nog van de band en de twee fabrikanten hopen hun eerste draadloze lader zo snel mogelijk op de markt te zetten.
Bron: XbitLabs