AMD komt met Dock Port technologie als alternatief voor Thunderbolt

AMD kondige eind vorige week zijn Temash, Kabini en Richland APU's aan, waarvan we de eigenschappen op papier al uitgebreid bespraken. Een van de nieuwe features van de aankomende platforms is de dock-technologie, die door AMD tot Dock Port gedoopt is, en in feite als alternatief voor Intels relatief dure Thunderbolt-technologie gepositioneerd wordt. Dat laatste is dan ook een van vlakken waarop AMD het verschil wil gaan maken: tegen slechts een beperkte meerprijs moeten systeembouwers de functionaliteit kunnen gaan toevoegen aan laptops en tablets.

Voorheen ging de tegenhanger van AMD door het leven als Lightningbolt, wat overduidelijk een knipoog was naar de concurrentie. Inmiddels heeft de marketingafdeling van de chipfabrikant besloten dat Dock Port beter beter aansluit bij het gebruikdoel, maar de kenmerken van de technologie blijven ongewijzigd. Dock Port kan op twee manieren geïmplementeerd worden: in de vorm van een dockingstation, maar ook in de vorm van externe hub.

Het dockingstation is voornamelijk weggelegd voor tablets en hybride oplossingen. In deze vorm gaat het om een keyboard-dock, die ook meteen als koelerupgrade dienst doet. Begin april demonstreerde AMD deze implementatie van Dock Port al in een kort filmpje. Daarin was te zien dat de processsor en videochip automatisch op hogere snelheden gaan werken dankzij AMD Turbo Core, waarbij de fabrikant tot 40% hogere prestaties belooft ten opzichte van de standaard, niet-gedockte modus.

AMD dock

AMD dock

De externe hub is voor meer algemene toepassingen bedoeld. Hoewel zowel Dock Port als Thunderbolt gebaseerd zijn op DisplayPort-technologie, heeft AMD ervoor gekozen om de USB3.0-standaard voor de point-to-point verbinding te gebruiken, waar Intel PCI-Express gebruikt. De hub maakt het mogelijk om tot vier externe monitoren tegelijkertijd aan te sluiten, een of meerdere USB3.0-apparaten én bijvoorbeeld een laptop van stroom te voorzien. Kleine kanttekeningen zijn dat je niet én vier 1080p-schermen én USB3.0-apparatuur gelijktijdig op volle snelheid kunt laten werken, en dat op dit moment de stroomsterkte voor het opladen nog beperkt is tot 2 ampère.

AMD dock

Het precieze prijsverschil tussen Dock Port en Thunderbolt is op dit moment nog niet bekend, en zal bovendien grotendeels afhangen van vraag en aanbod. Een korte analyse van SemiAccurate suggereert echter dat Dock Port slechts een fractie kost van vergelijkbare Thunderbolt-oplossingen. Naar verluidt zou het systeembouwers minder dan $10 kosten om de dock-technologie aan laptops toe te voegen. Op papier klinkt dat zeker interessant, maar uiteindelijk zal het succes grotendeels gaan afhangen van wat de grote systeembouwers beslissen.

Bron: SemiAccurate

« Vorig bericht Volgend bericht »
0