Hardwarematig
De installatie van de GSX 1000 2nd Edition verloopt eenvoudig. Je koppelt hem aan je computer, waarna Windows automatisch de drivers detecteert. Dat is ook best handig als je hem de ene keer op je desktop, en dan weer eens op je laptop wil gebruiken.
Als je in de 7.1-modus zit, kun je via het kastje schakelen tussen audio neutraal voor of achter je. Ook kun je met een druk op de knop schakelen tussen je headset en je speakers. EPOS is trots op de equalizermodes waarmee de fabrikant meent het geluid zo natuurlijk mogelijk weer te geven. De Denen noemen dit BrainAdapt. Daarmee kun je tijdens het gamen en bij andere activiteiten zoveel mogelijk focussen op wat je moet doen, in plaats van je in te moeten spannen om alles te verstaan wat er wordt gezegd. De adapter ondersteunt opnamen tot 16-bit 48kHz, al moet je natuurlijk wel een goede microfoon hebben als je dat kwaliteitsniveau wil halen.
Verder kun je de sidetones aanpassen. Daarmee schakel je tussen de hoeveelheid geluid die je van jezelf terughoort in een game. Ook de galm is in te stellen via het kastje. Het grote voordeel ten opzichte van softwarematige instelling is dat je nu alle functionaliteit bij je vingers hebt zitten en niet allerlei muisbewegingen hoeft uit te voeren.
De GSX 1000 biedt 7.1-audio. Dat maakt het beter mogelijk om te navigeren in games. Of dit effect prettig is, is een kwestie van persoonlijke smaak, maar EPOS doet behoorlijk zijn best. Uiteraard adviseert het merk om hierbij gebruik te maken van zijn eigen headsets, maar het werkt ook met andere merken, al is dat niet altijd even succesvol.
De vier lampjes aan de zijkant fungeren ook als knopjes waaronder je een geluidsprofiel kunt opslaan. Als je een knopje even vasthoudt, wordt je instelling opgeslagen.
Je kunt het chatvolume regelen.
Onderaan is een wieltje geplaatst waarmee je het chatvolume in onder andere Discord kunt regelen.