Inleiding
Telefoons zijn er in vele soorten en maten. Er zijn merken die vaak iets bijzonders op de markt brengen. Een voorbeeld daarvan is OnePlus, dat vandaag een nieuw toestel uitbrengt. Dit is de Nord 3, een telefoon op basis van de MediaTek Dimensity 9000. De meest uitgebreide versie gaat 549 euro kosten; als het een beetje minder mag zijn, ben je 449 euro kwijt.
OnePlus ontfermt zich over zijn community. Via forums en bijeenkomsten probeert het bedrijf contact met de achterban te houden, en het verwerkt de wensen van gebruikers in de producten die het op de markt brengt. Dit nieuwe model wordt door OnePlus gekenschetst als een midranger, al zijn wij van mening dat het model toch wel een beetje opschuift naar de subtop. Je kunt immers voor heel wat minder geld ook een aardige telefoon aanschaffen, onder andere bij dit merk.
De basis van de Nord 3 bestaat uit een chip uit de stal van MediaTek. Als je een beetje door je wimpers kijkt, krijg je het gevoel dat we hier te maken hebben met een product dat lijkt op de OnePlus Pad die we onlangs aan de tand voelden. Die tablet heeft dezelfde soc aan boord. Verder heeft hij uiteraard een groter scherm, en hij moet het doen zonder 5G-functionaliteit.
De alertslider heeft ook bij dit model weer een plekje gevonden.
Het toestel wordt in twee uitvoeringen op de markt gebracht. Althans, eigenlijk in vier uitvoeringen, want je kunt uit twee kleuren kiezen: groen en zwart. De groene versie heeft een gladde achterzijde van kunststof dat als glas aanvoelt, en de zwarte heeft een iets ruwere achterzijde. De variant van 449 euro wordt geleverd met 128GB opslagruimte en 8GB werkgeheugen. Als je honderd euro meer uitgeeft, zet je de verdubbelaar in en beschik je over 256GB opslagruimte voor bestanden en apps, plus 16GB geheugen. De eerste periode na de marktintroductie biedt OnePlus de topversie overigens aan voor 499 euro, dus met een korting van 50 euro.
Dat is net zoveel werkgeheugen als je in menig moderne laptop of desktop aantreft. Volgens OnePlus is hiervoor gekozen op verzoek van de community. Veel apps, van je mailprogramma tot sociale netwerken en allerlei andere zaken, hebben tegenwoordig allerlei achtergrondactiviteit. Zonder dat je het echt in de gaten hebt, raakt je werkgeheugen daardoor voller en voller. Het nadeel van al die achtergrondactiviteit is dat je hem weliswaar kunt uitschakelen, maar je apps vervolgens vaak minder prettig en handig in gebruik zijn.