Wacom Cintiq 12WX test

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Hoe werkt het
  3. 3. De Cintiq 12WX
  4. 4. In de praktijk
  5. 5. Conclusie

In de praktijk

We hebben in het verleden al een aantal maal met een Wacom tablet gewerkt en ook touchscreen notebooks zijn ons niet vreemd. Met name met de laatste kan een goede vergelijking worden gemaakt - we verwachten dat de Cintiq aanzienlijk nauwkeuriger is dan een tablet PC, zeker waar het aankomt op drukgevoeligheid en detectie van de hoek van de pen.

We worden niet teleurgesteld: of we nu met Paint Shop Pro, Photoshop of het meegeleverde Corel Painter LE aan de slag gaan, de bekende Wacom kwaliteit is als vanouds aanwezig. Het instelbare hoge niveau van drukgevoeligheid maakt met mogelijk om handelingen als airbrushen met hoog realisme uit te voeren. Ook de detectie van de hoek, waardoor afhankelijk van de positie dunne en dikke lijnen verschijnen bij het tekenen werkt als beloofd. Sommige tekenmethoden lenen zich beter voor imitatie dan andere - zo zal een tablet nooit het gevoel van een potlood op papier kunnen imiteren, maar in veel gevallen vergeet je na een tijdje met een electronisch in plaats van een analoog gereedschap te werken.

wacomdriver
Met de meegeleverde driver kan je alle aspecten van de Cintiq instellen, inclusief programma profielen.

Toch hebben we een aantal kanttekeningen bij het gebruik van de Cintiq. De ernstigste is de kijkhoek van het gebruikte paneel: het heeft met name een beperkte verticale kijkhoek. Bij gebruik plat liggend op een bureau heeft dit zichtbare consequenties voor helderheid en kleurechtheid van (delen van) het scherm.

Daarnaast is het schermoppervlak relatief klein. Het klinkt paradoxaal, maar doordat je direct op je werkoppervlak werkt, bereik je eerder de ‘randen' van je materiaal dan wanneer je met een gewoon tablet werkt. Hiermee hangt samen dat de calibratie van het scherm voor de positiebepaling echt heel goed gedaan moet worden - waar je met een afzonderlijk tablet snel kan compenseren voor een kleine afwijking, is een pixel verschil al snel merkbaar in het werken direct op een touchscreen. Gelukkig is in de calibratie voorzien in de driver software.

De tweede opmerking betreft een ander verschil met de tabletten zonder ingebouwd scherm: zoals gezegd is het dankzij de gebruikte technologie mogelijk om de cursor te bewegen zonder dat de pen het tablet aanraakt. Dat is ook nodig, om ongewenste bewerkingen te voorkomen en ook met een kleiner dan volledige grootte tablet de cursor naar de juiste plaats te bewegen. Echter, bij de Cintiq zagen we dat dit leidde tot trillingen van de cursor, met name aan de randen van het scherm. Waarschijnlijk is de pen door de extra glas- en LCD-laag net wat verder verwijderd van de sensorlaag dan normaal gesproken het geval is. Het is mogelijk om net als met bijvoorbeeld een Bamboo of Intuos te werken, maar wie overstapt van zo'n model zal even moeten wennen. Het risico is dat bij verplaatsing van de pen de cursor niet terecht komt waar hij bedoeld is, door het genoemde trillen en verspringen.

Advertentie
0