De diepte in: Zalman Trimon 3D-monitoren test

1 besproken product
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Polarisatie
  3. 3. Het 3D effect op onze hersenen
  4. 4. Videokaarten en drivers
  5. 5. In de praktijk
  6. 6. Gebruik als 2D monitor
  7. 7. Conclusie
  8. 1 besproken product

In de praktijk

We hebben de Zalman Trimon met verschillende 3D games getest en daarbij valt op dat vooral first-person shooters zoals Unreal en Quake er zeer indrukwekkend uitzien. Je hebt echt het gevoel dat je werkelijk diepte ziet. Het effect is dus zeer overtuigend en indrukwekkend. In sommige gevallen gaat het wel mis met statusbars die in beeld zichtbaar zijn, en los lijken te staan van de daadwerkelijke actie. Ook menu's zien er soms vreemd uit.

Nog indrukwekkender dan 3D games is het bekijken van in 3D opgenomen video's. Omdat het hierbij gaat om echte beelden is de dieptewerking nog realistischer en daardoor een unieke gewaarwording. De hoeveelheid 3D videomateriaal is momenteel beperkt, maar zoals gezegd kan daar snel verandering in komen als 3D monitoren aan blijken te slaan.


De Trimon werkt met alle 3D-games en andere DirectX/OpenGL applicaties

Nadelen

Tot zover het goede nieuws, want helaas is valt er ook wel wat aan te merken op de Trimon monitor. Ten eerst heeft het polarisatiefilter op het scherm als ongewenst bijeffect dat de monitor enorm spiegelt. Nu is dat bij een normale monitor al vervelend, maar bij 3D gebruik zorgt de spiegeling - die door beide ogen identiek gezien wordt - voor tegenstrijdige informatie in de hersenen waardoor het 3D effect verloren gaat. Het is dus absoluut zaak om de monitor niet tegenover een raam of staande lamp te plaatsen, want dan is het verkrijgen van een goede 3D belevenis vrijwel onmogelijk.

Een ander nadeel heeft te maken met het gekozen systeem: doordat elk oog slechts de helft van de beeldlijnen te zien krijgt, neemt de waargenomen resolutie met de helft af. In het geval van de door ons geteste 22 inch monitor met een resolutie van 1680x1050 pixels blijven er per oog dus 1680x525 pixels over. Hierdoor zijn in verticale richting duidelijk kartelrandjes zichtbaar en valt op dat het beeld scherpte mist. Door wat verder van het scherm af te gaan zitten wordt dit effect verminderd, maar neemt ook de 3D werking af.

Het grootste nadeel van het door Zalman gebruikte systeem is echter de zeer beperkte verticale kijkhoek. Zalman claimt zelf een verticale zichthoek van 10 graden, maar in de praktijk is het zelfs nog minder. Slechts binnen een zeer klein bereik is de werking van de polarisatiefiltering perfect, bekijk je het beeld vanaf een hoger of lager standpunt dan wordt niet meer alle informatie die voor het andere oog bestemd is weg gefilterd. Het gevolg is dat je met beide ogen beide beelden te zien krijgt, dat een wazig effect zonder dieptewerking oplevert. Doordat de kijkhoek erg klein is, kan dit ongewenste effect al optreden als je even wat rechter - of juist onderuit - gaat zitten.

Advertentie

1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Zalman ZM-M220W

Zalman ZM-M220W

  • 22 inch
  • 1680x1050
  • 90 ppi
  • TN
  • 75 Hz
  • 5 ms
  • 300 cd/m²
  • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
0