Bootable USB-sticks workshop

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Microsoft Windows 7 USB Download Tool
  3. 3. UNetbootin
  4. 4. WinToFlash
  5. 5. HP USB Disk Storage Format Tool

Inleiding

Windows of Linux installeren, daar had je traditioneel een CD- of DVD-drive voor nodig. En de BIOS van de computer flashen vergde een opstartbare diskette. Maar diskettestations zijn inmiddels helemaal uitgestorven en er zijn ook steeds meer laptops zonder optisch station. De oplossing? Een opstartbare USB-stick!

Zeker door de opkomst van de kleine en lichte netbooks is het tegenwoordig steeds gebruikelijker dat laptops geen DVD-drive meer aan boord hebben. En waarom zou je ook eigenlijk nog een DVD-drive willen hebben? Steeds meer softwareleveranciers bieden hun programma's als download via internet aan, daar heb je de drive dus niet meer voor nodig. Ook het zelf branden van DVD's verliest aan populariteit: bestanden overzetten van de ene naar de andere PC gaat veel sneller met een USB-stick en de combinatie van goedkope mediaspelers en externe harde schijven zorgt ervoor dat ook steeds minder mensen de behoefte voelen om hun hele filmcollectie op schijfjes te branden. Geen probleem dus zo'n notebook zonder optische drive... totdat je een nieuwe besturingssysteem wil gaan installeren. Gelukkig is er een oplossing: met een paar simpele trucs kan je Windows of Linux ook vanaf een USB-stick installeren. Wij tonen je vier verschillende programma's om dit mee te doen.

  Dane-Elec zLight 16GB
Een vlotte USB-stick van 16 GB is tegenwoordig heel betaalbaar.

Let wel: op een DVD staat mogelijk 4,5 Gigabyte aan data. Meestal zijn de installatie DVD's van besturingssystemen niet helemaal vol en heb je aan een 4 GB USB-stick wel genoeg. Met een exemplaar met 8 GB capaciteit speel je echter op safe. Maar ook sticks met een capaciteit van 16 GB of 32 GB zijn al heel betaalbaar.

Advertentie
0