3D nieuws vanaf de 3D Dagen

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. 3D bioscoopcijfers - Sceen Digest
  3. 3. 3DTV cijfers - Screen Digest
  4. 4. 3DTV cijfers uit Nederland - GfK
  5. 5. Passief of actief?
  6. 6. 3D uitzendingen en zenders

Passief of actief?

Alle fabrikanten die tot nu toe 3DTV's op de markt gebracht hebben, maken hierbij gebruik van een systeem met actieve bril. Deze bril bevat twee lenzen die zwart of doorzichtig kunnen zijn. De televisie toont bij een actief systeem razendsnel ombeurten de beelden voor het linker- en het rechteroog, waarbij de bril gesynchroniseerd meeknippert en op het juist moment het linker- en rechterglas doorzichtig of juist zwart maakt en zo zorgt dat elk oog alleen het daarvoor bedoelde beeld ziet. Deze brillen worden ook wel 'shutter glasses' genoemd.

Bovenstaande video toont de werking van een 3DTV met actieve shutter glasses in slow motion.

Voordeel van de de shutterglas-technologie is dat elk oog een Full HD beeld te zien krijgt en dat er aan de kant van de televisie weinig aanpassingen nodig zijn, zodat de prijs van televisie niet sterk hoeft te stijgen.

Nadeel is dat het beeld (licht) lijkt te knipperen en dat er snel crosstalk ontstaat. Omdat de beeldpunten van de televisie enige tijd nodig hebben om te wisselen tussen het linker- en het rechterbeeld, zien onze ogen in sommige gevallen ook het uitdovende beeld dat voor het andere oog bedoeld is. Dat leidt tot dubbele beelden en een sterke vermindering van het diepte-effect.

Ander nadeel is dat de actieve 3D-brillen vrij groot en zwaar zijn, batterijen nodig hebben en bovendien een stevig prijskaartje van zo'n 100 euro dragen. Met een grote groep 3D kijken wordt hierdoor al snel een érg duur grapje.

Gaat de markt over op passieve 3DTV's?

Steeds vaker horen wij bij Hardware.Info off the record van fabrikanten dat men volgend jaar mogelijk passieve 3DTV's op de markt gaat brengen. Bij passieve TV's wordt gebruik gemaakt van een polarisatiefilter op het scherm waarbij de even en oneven beeldlijnen andersom gepolariseerd worden, en om en om het linker- en het rechterbeeld tonen. Middels een eenvoudige passieve bril met gepolariseerde glazen wordt vervolgens gezorgd dat elk oog de juiste beeldlijnen te zien krijgt.

Nadeel van passieve 3D weergave is dat elk oog feitelijk slechts de halve resolutie te zien krijgt, waardoor de beeldscherpte iets minder goed is dan bij actieve systemen. Ook is het polarisatiefilter dat op het scherm geplaatst moet worden vrij duur, wat de prijs van de televisies zelf opdrijft, zeker bij grotere beeldmaten.

Voordeel is echter dat de gebruikte 3D brillen goedkoop en erg licht zijn. Er zijn bovendien geen batterijen nodig en het beeld knippert niet. Maar het belangrijkste voordeel van passieve systemen isdat er (vrijwel) geen sprake is van crosstalk. Hierdoor is de diepte-beleving op passieve 3DTV's over het algemeen beter dan op actieve schermen.

Of - en zo ja wanneer - televisiefabrikanten daadwerkelijk passieve 3DTV's gaan uitbrengen is vooralsnog onduidelijk. Verschillende sprekers gaven op de 3D Dagen  aan dat er steeds meer geluiden opgaan om over te stappen op passieve 3D schermen, geluiden die wij dus ook al enige tijd opvangen. Wat ons betreft een goede ontwikkeling, want de lagere beeldscherpte is op normale kijkafstanden nauwelijks zichtbaar, terwijl de genoemde voordelen van passieve technologie wel duidelijk zijn.

3d glasses brillen polaroid

Polaroid toonde op de 3D Dagen alvast een complete collectie passieve 3D brillen. De huidige modellen zijn compatible met het RealD systeem, maar mogelijk ook met toekomstige passieve 3DTV's. 

Advertentie
0