Microsoft Intellimouse Explorer (Optische Muis) Test

Inhoudsopgave
  1. 1. Microsoft Intellimouse Explorer

Microsoft Intellimouse Explorer

Op Hardwareinfo.net probeer ik altijd een zo breed mogelijk assortiment aan hardware te bespreken. Sommige zaken komen wat vaker voor (videokaarten, moederborden) en andere weer wat minder. Iets wat niemand echt zou verwachten zijn tests van muizen. Een muis is in principe het meest vanzelfsprekende onderdeel van de PC en er wordt eigenlijk door niemand echt extra aandacht aan besteedt. Toch is de muizenwereld niet zo statisch als hij lijkt: ook hier komen ieder jaar weer nieuwe innovatieve producten naar voren. Als we de geschiedenis van de muis bekijken zien we dat er al heel wat verbeteringen zijn aangebracht aan het oorspronkelijke vierkante apparaatje met een aantal knoppen: ergonomische vormgeving, programmeerbare knoppen en het geliefde "scrollwieltje" zijn daar de beste voorbeelden van. Muizengigant Microsoft beweert nu echter de meest innovatie verbeteringen op muizengebied te hebben bedacht sinds 1960. Als je de nieuwe Intellimouse Explorer muis in de doos ziet zitten weet je nog niet helemaal precies wat Microsoft bedoeld, maar als je de muis omdraait wordt alles ineens duidelijk: de goede ouwe trouwe muisbal is bij de nieuwe reeks Microsoft muizen met "IntelliEye" techniek geheel verdwenen.

De vraag die nu natuurlijk meteen opspeelt is hoe de Intellimouse Explorer dan functioneert zonder muisbal. Onderstaande afbeelding zal e.e.a. wat duidelijker maken.

Op de plaats waar we normaal de muisbal zouden verwachten zien we nu een optische sensor zitten. Deze bepaalt 1500 keer per seconde de positie van de muis en vanuit hier wordt de verplaatsing van de muiscursor op het scherm geregeld. Deze nieuwe "IntelliEye" techniek heeft een aantal grote voordelen boven de "standaard" muizen:

Ten eerste is het zo dat deze muis geen bewegende delen meer bevatten die smerig kunnen worden. Iedereen weet dat standaard muizen na een tijdje beginnen te haperen omdat de muisbal en de wieltjes binnenin de muis bedekt zijn met een laagje vuil. De Intellimouse hoeft, doordat het positiebepalend gedeelte geen direct contact met de ondergrond heeft, nooit schoon gemaakt te worden en zal altijd blijven werken. 

Een tweede grote voordeel is dat de afwezigheid van beweegbare onderdelen de levensduur van een muis sterk vergroot. Normale muizen geven na een klein aantal jaar meestal al het leven, maar de bedoeling is dat je met de nieuwe optische muizen stukken langer vooruit kunt.

Het meest functioneel is nog wel dat de muis zeer nauwkeurig is. Doordat er maarliefst 1500 keer per seconde wordt gekeken waar de muis zich bevindt zijn worden ook zeer kleine nauwkeurige bewegingen perfect doorgegeven aan de PC. Hiermee heeft de Intellimouse Explorer een nauwkeurigheid die met geen enkele conventionele muis te vergelijken is. Vooral de Quakers onder ons zullen hier gelukkig mee zijn, want zij weten als geen ander dat de mogelijkheid om zeer nauwkeurig te kunnen richten in veel 3D games het verschil is tussen leven en dood.

Een laatste voordeel van optische techniek is dat de muis op vrijwel alle ondergrond werkt. Dit betekent niet alleen dat een muismat absoluut niet meer noodzakelijk is, maar ook dat je de muis op de meest gekke andere plaatsen kunt gebruiken. Of je de muis nu over de vloerbedekking, over je arm of zelfs over een kussen beweegt, hij blijft altijd keurig functioneren. Het enige oppervlak dat ik tijdens de test kon vinden waar de muis niet op werkt is een spiegel. Gelukkig zullen er maar weinig mensen zijn die een spiegel willen gebruiken als muismat.

Als we naar de bovenkant van de muis kijken, zien we dat de Intellimouse Explorer zeer gestroomlijnd gevormd is. De muis ligt gelukkig zeer lekker in de hand. Linkshandigen zullen naar mijn mening overigens minder goed met de muis kunnen omgaan. Naast de twee riante hoofd-buttons heeft de Intellimouse Explorer gelukkig ook de grote liefde van iedere muisgebruiken - het scrollwieltje, dat op de Explorer met fijne ribbels is uitgevoerd, zodat het makkelijk bediend kan worden - en nog twee extra programmeerbare knoppen. Deze knoppen zijn zo geplaatst dat je ze zeer gemakkelijk met de duim kunt bedienen. Standaard zijn deze knoppen ingesteld als "forward" en "back" voor de internet-browser, een functie die mij tijden het surfen zeer goed beviel. 

Zoals we in het plaatje van de onderkant van de muis hebben kunnen zien is de onderzijde van de muis in rood doorzichtig plastic uitgevoerd. Hierachter zijn verschillende LED's gepositioneerd, die er voor zorgen dat er een zeer mooie rode schijn onder muis uit komt tijdens het gebruik. Vooral 's nachts lijkt het net of de muis "zweeft" boven je muismat. Hoewel niemand in het pikke donker zal gaan computeren is dit toch een prachtig mooi gezicht:

Standaard beschikt de muis over een USB aansluiting. Ook dit heeft weer een aantal voordelen. Ten eerste kan de Intellimouse Explorer om deze reden ook op een (i)Mac worden aangesloten en ten tweede ligt de "refresh-rate" van de USB-poort vele malen hoger dan die van de PS/2 poort. Dit weer in het voordeel van mensen die gebaat zijn bij een zeer nauwkeurige muis die lekker snel reageert. Nogmaals: vooral voor gamers is deze nieuwe optische muis een echt uitvinding.

Om "compatible" te blijven met de gevestigde orde levert Microsoft natuurlijk wel een USB naar PS/2 convertor mee. Deze kan zonder problemen op de USB-connector geplaatst worden en dan werkt de Intellimouse Explorer ook als PS/2 muis.

Op het bijgeleverde cd-tje staan de Windows 9x en Windows NT drivers. Mac gebruikers zijn helaas genoodzaakt de juiste driver te downloaden van de Microsoft webpagina. Naast de drivers biedt Microsoft ook de speciale "IntelliPoint 3.0" software. Dit programmaatje herbergt wat uitbreidingen aan het muisgedeelte van het configuratiescherm, waarvan ik de belangrijkste twee hieronder zal tonen:

Zoals we zien is de software helaas alleen in het Engels. In het tabblad "Activities" zien we de eerste nieuwe functie: ClickLock. Dit vermakkelijkt het veel gebruikte drag 'n drop systeem. Als ClickLock aanstaat houd je muisknop heel even ingedrukt op een object en kun je hem daarna weer loslaten. Het object blijft dan in ingedrukte toestand, zodat het zonder problemen versleept o.i.d. kan worden.

Bij "Aanwijzers" en "Pointer Options" vinden we dezelfde instellingsmogelijkheden terug als bij het standaard muistabblad van Windows. Bij "Buttons" wordt het echter wel weer interessant. Hier kunnen de verschillende knoppen van de muis naar eigen inzicht geprogrammeerd worden:

Aan de twee extra duimknoppen zijn veel verschillende extra functie toe te kennen, maar persoonlijk vind ik de back en forward functionaliteit nog steeds het makkelijkst. Bij "Wheel" vind je overigens nog wat instellingen voor het scrollwieltje, o.a. het aantal regels dat een document per keer moet doorscrollen.

De IntelliPoint software zorgt er overigens voor dat er altijd een klein muisicoontje in je system-tray voorkomt. Het nu daarvan zie ik helaas niet in, want je muiseigenschappen is nou net echt iets wat je een paar keer per dag nodig hebt. Gelukkig is het icoontje weer gemakkelijk weg te halen.

Zijn er ook nadelen aan de Intellimouse Explorer? Tja, alleen de prijs misschien. Ongeveer 140 piek is natuurlijk niet mis voor een muis. Zeker als je bedenkt dat de goedkoopste muizen niet veel meer dan een tientje kosten. Als je het geld echter overhebt een wat extra "muisgemak" is de Intellimouse Explorer echter zeker een zinvolle investering. Bij mij komt hij in ieder geval m'n bureau niet meer af!

Advertentie
0