ASUS AGP-V7700 Deluxe
Al sinds het nVidia Riva TNT tijdperk maakt ASUS zogenaamde 'deluxe' videokaarten die zeer veel extra's bieden. Zo ook met de deluxe uitvoering van de AGP-V7700. In een peuleschil biedt de AGP-V7700 de volgende extra's boven de AGP-V7700 Pure:
- TV Output (S-Video + Composiet)
- Video-Input (S-Video + Composiet)
- 3D-Bril
- Véél extra software
Door de extra hardware opties is de layout van de videokaart natuurlijk anders dan bij de AGP-V7700 Pure. Onderstaande foto toont de kaart zoals we die in bovenstaande doos terugvinden:
Zoals te zien zijn er veel extra chips voor de aansturing van video in- en outputs en de 3D bril. ASUS maakt gelukkig gebruik van kwalitatief hoogwaardige chips, zodat de beeldkwaliteit van de video opties zeer goed te noemen is. Zo is de TV-output zeer geschikt om DVD's mee te bekijken op een groot TV scherm.
De 3D bril is nog steeds dezelfde als bij de AGP-V3800 en AGP-V6600 Deluxe. Nog steeds een lelijk plastic ding zonder enig draagcomfort. De resultaten van de 3D bril worden gelukkig wel steeds beter, al ben ik nog steeds na twintig minuutjes spelen met die bril op zo ziek als een hond.
Veel van de software van de AGP-V7700 Deluxe zagen we op de vorige pagina al bij de AGP-V7700 Pure: programmatuur als Smart Doctor, ASUS DVD 2000, ASUS Tweak Tool en de mogelijkheid tot het installeren van de 3D See Through drivers biedt de AGP-V7700 Deluxe allemaal ook.
Voor de extra hardware opties (met name de Video-Input) biedt ASUS ook nog veel extra programmatuur. Ten eerste zijn er de programma's ASUS Live en ASUS Digital VCR. Beide programma's hebben exact dezelfde functionaliteit, dus het is mij niet helemaal duidelijk waarom ASUS deze twee programma's allebei meelevert. Met Live en Digital VCR kun je still images en filmpjes van de Video-Input opnemen. Voor filmpjes gebruikt ASUS een eigen compressie codec die vrij goede resultaten levert. Het gebruik van andere codecs is natuurlijk ook mogelijk.
Op ons test-systeem (een AMD Athlon 600 MHz, 128 MB PC133 geheugen, IBM 7200 rpm Ultra ATA/66 harddisk) konden we probleemloos in volledige resolutie (704x480) met 30 frames per seconde grabben: geen slechte prestaties van ASUS dus! De beeldkwaliteit van de binnengehaalde plaatjes en video's is zeer redelijk. Onderstaande afbeelding toont een capture-voorbeeld in halve PAL-resolutie. Klik op de afbeelding voor een voorbeeld in gehele PAL-resolutie.
Voor de amateur filmers onder ons levert ASUS het videobewerkingsprogramma Ulead Video Studio 4.0 SE mee. Aangezien de interface van het programma meer lijkt op een videorecorder dan op een Windows programma, kunnen zelfs beginners hiermee snel uit de voeten. Ideaal is dat je met Ulead eenvoudig MPEG 1 en 2 filmpjes kunt grabben en editen. MPEG 1 is uiteraard vooral handig om zelf Video-CD's te maken. De MPEG 2 kwaliteit is redelijk, maar uiteraard absoluut niet te vergelijken met wat je van een DVD gewend bent.
Als laatste bundelt ASUS ook nog het programma Video Security bij de AGP-V7700 Deluxe. Hiermee kun je je PC gebruiken als bewakingscamera. Het programma detecteert bewegingen in de aanboden videostream van de Video-Input en kan daarna bepaalde handelingen uitvoeren, zoals het starten van een programma, het opnemen van video, het versturen van e-mail, het uploaden van plaatjes naar internet etc.
Completer kan het bijna niet zou ik zeggen. Voor de V7700 Deluxe betaal je op dit moment tussen de Fl. 100,-- en Fl. 150,-- meer dan voor de Pure versie. Persoonlijk vind ik de extra's bij de Deluxe deze meerprijs meer dan waard!