ASUS MX279H
Natuurlijk is er één ding waarmee de ASUS MX279H zich sowieso onderscheidt en dat is met zijn design. Hoewel er grote overeenkomsten zijn met LG's 27-inch IPS7-serie model, zijn er ook duidelijke verschillen met de IPS277L-BN. De voet van de ASUS is ontegenzeggelijk mooier - we waren niet bijzonder gecharmeerd van het van een patroontje voorziene glimmende plastic bij LG, maar de cirkel waarop de MX279H staat, die uitmondt in een bijzonder ranke, maar stabiele hals zorgt ervoor dat de MX279H echt een elegant voorkomen heeft. Je moet twee keer kijken voor je ziet dat het geen 24, maar een 27-inch scherm is. Ook het materiaal dat gebruikt is, komt degelijker en daardoor fraaier over. In de aluminium sierlijst onderaan het scherm zijn aan de onderzijde aanraakgevoelige knoppen voor de bediening verwerkt.
Een apart woord over de omlijsting. Doorgaans hebben panelen een rand ('bezel') die enigszins over de randen van het panel ligt. Dat is niet erg, want een panel geeft nooit over de volle oppervlakte beeld. Bij de MX279H (en de op de vorige pagina aangehaalde modellen van andere merken, inclusief de IPS277L-BN van LG) is die rand gereduceerd tot een soort strip, tenminste aan de zijkanten en bovenkant. Daardoor claimen de minder terughoudende merken een 'bezel van 2 à 3 millimeter', maar dat is duidelijk misleidend. ASUS spreekt dan ook wijselijk van 'virtually frameless' en laat in de illustraties zien dat er wel degelijk een rand zichtbaar is. Die is een kleine centimeter breed, wat niet veel is, maar zeker zichtbaar. Helaas is het kennelijk op deze panels niet mogelijk een VESA-mount te bevestigen. Dat vereist vermoedelijk een compleet nieuw (en dus duur) ontwerp.
Overeenkomsten en verschillen
Kijken we verder naar de specificaties, dan zien we toch wel erg veel overeenkomsten. De MX279H kan ook alleen kantelen: het scherm is niet in hoogte verstelbaar, draaibaar of roteerbaar. Beide schermen hebben een AH-IPS paneel met een 16:9 verhouding en 1920x1080 pixels. Beide claimen een maximale helderheid van 250 cd/m², 1000:1 contrastverhouding en 178 graden kijkhoek. Beide schermen bieden VGA en twee HDMI-aansluitingen die de 1.4-standaard aanhouden, maar moeten DVI en DisplayPort missen. Ook MHL, een interface waarover de LG IPS277L-BN wel beschikt, lijkt afwezig.
Verschillen zijn er op details: ASUS heeft twee luidsprekertjes in de MX279H geïntegreerd en het scherm dus ook voorzien van een 3,5mm audio-ingang voor je mp3-speler. Overigens claimt ASUS dat de speakers door toepassing van 'SonicMaster technologie', ontwikkeld samen met 'Bang & Olufsen Icepower' (dat we ook in diverse notebooks van het merk tegenkomen) extra goed moeten klinken, of in de woorden van ASUS: "premium audio performance". Dat nemen we maar even ter kennisgeving aan; feit is dat ASUS ten minste een poging heeft gedaan om de notoir lastige superplatte schermen van fatsoenlijk geluid te voorzien. Wie gaat voor een designmonitor als deze wil mogelijk niet de extra 'rommel' van een stel speakers en kabels bij het bureau. Als je het moet doen met speakers in een flatscreen als dit, kunnen die maar beter zo goed mogelijk zijn.
De voeding heeft ook ASUS extern uitgevoerd, maar het is aardig en vermeldenswaard dat de voedingsadapter ook even onderhanden is genomen door een ontwerper, waardoor deze er net wat fraaier uitziet.
Qua functionaliteit biedt ASUS de eigen QuickFit Virtual Scale techniek, waarmee door middel van een overlay de 'ware grootte' van een aantal documentformaten op het scherm geprojecteerd kan worden.
Met voornamelijk uiterlijke overeenkomsten zal het aankomen op de prestaties in de praktijk. LG kalibreert zijn IPS7-modellen in de fabriek, met mooie resultaten als gevolg. Hoe doet ASUS het? Lees verder om dat te weten te komen.
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() ![]() |
Asus Designo MX279H
|
Niet verkrijgbaar |