Atheros-bordje
Voor de techniek is Netgear bij de WNDR4300 uitgekomen bij Atheros. Dat is op zich niet zo verrassend, want de WNDR3800 (en WNDR3700) maakte ook gebruik van chips van die fabrikant. De WNDR4000 deed het overigens met Broadcom-chips, evenals de nog iets hoger gepositioneerde WNDR4500. Je zou het dus zo kunnen zien dat de WNDR4300 een trendbreuk is. Atheros-chips leken tot voor kort met name toegepast te worden in de 3000-serie, terwijl de 4000-serie Broadcom gebruikte. Die onderverdeling is nu dus niet meer te maken.
Als we het bordje (zie hieronder) wat beter bekijken, zien we een AR8327 als switch. De CPU is de AR9344, die tevens de verbindingen op 2,4 GHz verzorgt. De AR9380 zorgt ervoor dat de verbindingen op 5 GHz gelegd kunnen worden. Het geheel wordt ondersteund door 128 MB DDR2-geheugen van Nanya, een hoeveelheid die inmiddels als standaard beschouwd mag worden bij routers in dit segment.
Wat verder opvalt aan het bordje zijn de antennes. Netgear maakt namelijk vaak gebruik van antennes die in het moederbordje gegoten zitten voor de 5GHz-verbinding. Dit is een vinding van Netgear zelf en levert in onze ervaring behoorlijk goede prestaties. Het spaart tevens wat ruimte uit. Daar lijkt Netgear het in eerste instantie niet voor gedaan te hebben overigens, want een van de drie is op enige afstand van het bordje geplaatst.
Voor de 2,4GHz-band gebruikt Netgear overigens ook enigszins afwijkende antennes, die aan de binnenzijde van de behuizing worden bevestigd. Dit zijn Rayspan-modellen die zijn gemaakt van zogeheten metamateriaal, een materiaal dat naar verluidt uitstekende resultaten moet koppelen aan een beperkt formaat en lagere SAR-waardes dan antennes van andere materialen. SAR staat voor Specific Absorption Rate en geeft het deel van de straling aan dat door het menselijk lichaam opgenomen wordt.