Zigbee Light Link
De aansturing van de Hue lampen gebeurt draadloos middels het ZigBee Light Link protocol, onderdeel van de ZigBee standaard voor energie efficiënte mesh-netwerken. In een mesh-netwerk praten alle apparaten onderling met elkaar, in plaats van elk individueel met een basisstation. Voordeel hiervan is dat je met relatief weinig zendvermogen een groot netwerk kunt maken omdat elk apparaat dienstdoet als signaalversterker.
ZigBee Light Link is een open standaard waar niet alleen Philips gebruik van maakt, maar waar onder andere ook Osram, Sylvania, General Electric, STMicroelectronics, GreenWave, Ember, Texax Instruments, Amtel en NXP complete producten of chips voor ontwikkelen. Dat betekent dat de Hue lampen (in theorie) ook met producten van andere fabrikanten in één netwerk kunnen samenwerken. De Hue lampen kunnen dat sowieso met de nieuwere Living Colors lampen van de tweede generatie. Deze maken ook gebruik van ZigBee Light Link en kunnen in een Hue-netwerk opgenomen en worden en middels de Hue-apps voor Android en iPhone worden aangestuurd.
De Hue-lampen worden geleverd zonder afstandsbediening, maar dienen aangestuurd te worden met een smartphone of tablet. Philips heeft hiervoor inmiddels gratis apps beschikbaar gesteld voor Android en iOS; ondersteuning voor Windows Phone en Blackberry wordt (nog) niet geboden.
Probleem is uiteraard wel dat smartphone geen ondersteuning bieden voor ZigBee. Om dit probleem op te lossen levert Philips het Hue-startpakket met een Bridge. Dit ronde kastje ter grote van een stapeltje bierviltjes wordt middels een netwerkkabel met het thuisnetwerk verbonden, en onderhoudt via het ZigBee Light Link protocol draadloos contact met de lampen. Commando’s die vanaf de smartphone worden gegeven gaan dus via wifi naar de router in het netwerk, worden vervolgens via een ethernetkabel naar de bridge gestuurd en daar omgezet naar ZigBee Light Link signalen. Dat klinkt omslachtig, maar in de praktijk werkt het prima.
Het protocol dat Philips gebruikt om de Bridge aan te sturen is overigens open. Een officiele SDK is nog niet vrijgegeven, maar Philips heeft aangegeven dit wel te zullen doen. Hierdoor kunnen ook andere ontwikkelaars apps voor Hue maken. Inmiddels gebeurt dat ook al, met ondere ander een muziek-gestuurde disco-app zoals in deze video hieronder als voorlopig resultaat
Op deze plaats stond content van een externe website, deze is verwijderd om ongewenste tracking-mogelijkheden te voorkomen.