Specificaties
Zoals de naam al aangeeft, maakt de 850 Pro 2, net al alle andere huidige Pentium 4 gebruik van Intel's 850 chipset. Nogmaals kort samengevat biedt de 850 chipset ondersteuning voor de volgende zaken:
-
Intel Pentium 4 'Willamette' processor met 400 MHz frontside-bus en Socket 423 interface.
-
Dual-channel Rambus RD-Ram geheugen (theoretische doorvoersnelheid van 3,2 GB/s)
-
AGP(-Pro) 4X videokaarten
-
Advanced Hub Architecture, voor een snelle (266 MB/s) verbinding tussen North Bridge (MCH) en South Bridge (ICH).
-
2x Ultra ATA/100 controller
-
2x USB 1.1 controller
-
AC97 software audio
Aangezien de Intel 850 chipset een dual-channel Rambus geheugencontroller aan boord heeft, moeten bij alle Pentium 4 moederborden de Rambus geheugen modules 2-aan-2 geplaatst worden, zo ook bij de 850 Pro 2.
Onderstaande foto toont de 850 Pro 2:
Als we naar de foto van de 850 Pro 2 kijken, vallen meteen enkele concessies op, die MSI met betrekking tot de lay-out heeft moeten doen. Meest opvallend is dat de vier Rambus geheugensloten vanwege het feit dat het moederbord vierlaags is, niet mooi onder elkaar zijn geplaatst. Dit resulteert in het feit dat slot 2 tot en met 4 braaf op de plaats zitten waar we ze zouden verwachten, maar geheugenslot 1 is er haaks naast geplaatst. Gevolg hiervan is dat MSI heeft moeten besparen op uitbreidingssloten. Het bord biedt een AGP-slot (inclusief handig bevestigingsclipje), een CNR-slot, en slechts vier PCI-sloten. Dat laatste vind ik aan de karige kant voor een ATX moederbord en al zeker voor een Pentium 4 moederbord!
De specificaties van de 850 Pro 2 zijn verder vrijwel identiek aan die van de 850 Pro. Ook bij dit moederbord heeft MSI de bevestigingsbeugels voor de Pentium 4 CPU-koeler op het moederbord zelf bevestigd. Voordeel hiervan is dat de 850 Pro 2 in iedere willekeurige ATX-kast geplaatst kan worden, iets wat met Intel's eigen Pentium 4 moederbord bijvoorbeeld niet het geval is. Wel moet er uiteraard in de kast een zogenaamde ATX 2.03 voeding aanwezig zijn, met de twee extra speciale Pentium 4 voedingsconnectoren. De aansluitingen voor deze extra connectoren zien we op het bord onder de CPU-socket en rechts boven het haakse geheugenslot. Ook de plaatsing van deze voedingsconnectoren is niet erg handig. De eerste twee zitten té dicht tussen de CPU-socket en het geheugen en de derde zit ook erg onhandig verstopt.
Net als bij de 850 Pro heeft MSI ook op dit moederbord on-board software audio geïntegreerd. MSI's beroemde probleemdiagnose systeem 'D-LED', waar een combinatie van vier LED'jes problemen tijden het booten lokaliseren, is uiteraard ook weer terug te vinden, zoals gebruikelijk rechts naast de joystick connector. Ook zaken als een on-board speaker en aansluitingen voor Wake-on-Lan en Wake-on-Ring mogen op de 850 Pro 2 niet missen.
Anders dan bij de 850 Pro zijn twee zaken: MSI heeft op de 850 Pro 2 een veel betere koeler op de chipset gezet (sterker nog: de degelijkste chipset koeler die we ooit op een moederbord zijn tegengekomen) én de 850 Pro 2 biedt ondersteuning voor MSI's nieuwe USB PC-2-PC systeem, wat we ook al zagen op het MSI K7T266 Pro AMD-moederbord. Dankzij USB PC-2-PC kan er zeer eenvoudig een volledig functionerend netwerkje tussen twee PC's worden gemaakt, met behulp van de USB-poort. Alle benodigde kabels zijn de 850 Pro 2 meegeleverd.
De BIOS van de 850 Pro 2 is lekker compleet en biedt voor overklokkers veel leuke opties. Zo kan de frontside-bus met stapjes van 1 MHz gewijzigd worden van 100 MHz QDR tot 200 MHz QDR. Ook voltage tweaking is uiteraard mogelijk. Ook voor de niet overklokkers biedt de BIOS van de 850 Pro 2 alle opties die je van een moederbord mag verwachten: alarm/shutdown bij te hoge temperaturen, opstarten van alle harddisks, power-recovery, en zo verder: het is allemaal aanwezig.
Het moederbord wordt gelukkig meer dan compleet geleverd. In de wederom zeer mooie doos (MSI plaatst altijd prachtig 3D-gerenderde Star Wars-achtige figuren op haar dozen) vinden we naast het moederbord een zeer degelijke handleiding, twee USB-brackets (waarvan één geschikt voor USB PC-2-PC), een USB-kabel voor USB PC-2-PC, een D-LED referentiekaart, een MSI Casebadge (die erg gewild blijken te zijn) en natuurlijk een driver CD, met daarop een groot aantal handige utilities. Gelukkig levert MSI ook twee in plaats van één IDE-kabels mee.