In de praktijk
In de praktijk werkt het vernuftige apparaatje zoals geadverteerd. De knoppen op de afstandsbediening zijn eenvoudig te ‘mappen’ naar toetsaanslagen en na het programmeren herkent de Flirc de signalen van de afstandsbediening zonder problemen.
We probeerden de Flirc met een aantal afstandsbedieningen, waaronder die van LG en Philips televisies, van een oud Sony stereosysteem, een programmeerbaar model behorende bij een Marantz audio-video receiver, een Apple Remote, een SoundGraph iMON Remote behorende bij een Antec Fusion Remote behuizing en twee universeel programmeerbare apparaten: een Philips Prestigo en een Logitech Harmony.
Alle gebruikte afstandsbedieningen werden prima door de Flirc herkend, tijdens het programmeren, maar ook daarna tijdens het alledaagse gebruik. Het enige wat soms wat ergerlijk was, is de snelheid waarmee herhaalde aanslagen worden opgepakt. Zo houdt je bijvoorbeeld de knoppen voor volume en navigatie vaak ingedrukt voor een ‘continue’ effect van de toets. De Flirc bleek voor dit soort toetsen erg gevoelig, waardoor je ook bij een enkele keer indrukken van een cursorknop je twee opties in een menu verder sprong. Gelukkig bevat de programmeersoftware onder de ‘Advanced’ instellingen een optie ‘Inter-Key Delay’, waarmee je deze gevoeligheid wat kunt aanpassen.
Met geavanceerde instellingen kan je de toetsvertraging regelen.
De voorgeselecteerde ‘Controllers’ voor de verschillende programma’s zijn een mooie toevoeging, maar uiteraard zitten niet alle mogelijke programma’s erbij. Zo ontbreken bijvoorbeeld Plex, MediaPortal en VLC. De toetsen voor deze programma’s kun je uiteraard via de ‘Full Keyboard’ controller ook gewoon programmeren. Wat nog een handige tip is, is dat je niet beperkt bent tot een enkele controller. Ga je de Flirc bijvoorbeeld met XBMC gebruiken, dan kun je eerst de XBMC controller programmeren en desgewenst daarna nog naar de Full Keyboard controller schakelen om extra toetsen voor geavanceerde functies, add-ons of andere programma’s te programmeren. De instellingen voor de XBMC controller blijven dus behouden!
Ondanks dat je meerdere controllers ‘tegelijk’ geprogrammeerd kunt hebben, kun je wel helaas maar een afstandsbedieningsknop per toetsenbordtoets programmeren. Echter, de Flirc laat zich niet beperken tot een enkele afstandsbediening voor het geheel. Zo zou je meerdere verschillende afstandsbedieningen aan verschillende toetsensets voor verschillende programma’s of gebruiksscenario’s kunnen koppelen. Of dat ook handig is, is een andere vraag.
Ideaal: universeel
Gek genoeg vinden wij de ideale partner voor een ‘universele IR ontvanger’ zoals de Flirc juist een universele IR afstandsbediening, zoals de al eerder genoemde Philips Prestigo of Logitech Harmony. Hiermee kun je uiteraard je TV en geluidsinstallatie bedienen, en met de Flirc dus ook je HTPC of mediaspeler. Hiervoor stel je de afstandsbediening op een willekeurig apparaat in voor gebruik met de Flirc. Een alternatief op duurdere universele modellen zijn afstandsbedieningen die bij audio-video receivers of home cinemasystemen worden geleverd. Deze bevatten vaak een set extra toetsen voor het aansturen van apparatuur van hetzelfde merk of om te programmeren voor andere apparaten. Die extra toetsen kun je prima gebruiken voor de Flirc (mits ze nog geen ander doel hadden).
Op het forum van de Flirc website staat een aantal meldingen van problemen met ruis. Zo zou de Flirc soms tijdens het programmeren infrarood ruis (van bijvoorbeeld een scherpe zon of bepaald type verlichting) registreren als een afstandsbedieningsknop. Dit kan tijdens het gebruik resulteren in onbedoelde toetsaanslagen die uit het niets lijken te komen. In de praktijk hebben wij dit niet kunnen constateren en werkte het apparaatje, ook in de volle zomerzon, prima.
De leer-algoritmes in de Flirc zouden namelijk zorgen dat de meeste vormen van ruis uit het signaal worden gefilterd. Ook zouden deze algoritmes het apparaat zeer gevoelig maken voor de signalen van de meeste afstandsbedieningen. Er wordt zelfs geclaimd dat je de stick ook achter je TV zou kunnen monteren waarna hij nog steeds de signalen (via reflectie) moet kunnen opvangen. Uit onze tests blijkt dat dit sterk afhankelijk is van waar achter de TV de Flirc is geplaatst en hoe de rest van de omgeving eruit ziet. Zo werkte het voor ons prima toen we de Flirc achter een 40 inch TV nabij de zijkanten monteerde, maar het signaal wist het infrarood oog niet te bereiken als deze zich in het midden van de achterkant bevond. Het moet gezegd worden dat het donker grijze behang achter onze testopstelling ook niet mee zal helpen met het reflecteren van het signaal. Of dit werkt zal dus verschillen per situatie.