In gebruik
Nemen we de AE8000 in gebruik, dan lijkt het direct een oude bekende. De gebruikersinterface op het monochrome LCD-display is immers (vrijwel) identiek aan die van de eerder geteste Noxon en Medion DAB+ en internetradio’s. Ook dit Philips apparaat is dus duidelijk familie en vermoedelijk heeft ook Philips de bouwstenen ingekocht bij Frontier Silicon.
De werking voor wat betreft het radiogedeelte is net als bij de eerder geteste apparaten uitstekend. Wie luistert naar DAB+ heeft alle beschikbare zenders in een mum van tijd gevonden, afstemmen op de juiste zender is kinderspel en de radio toont indien gewenst allerlei tekstuele data die het radiostation meestuurt. De mogelijkheid om meerdere presets aan te maken, waarvan er drie al direct met knoppen voorop op het apparaat te benaderen zijn, zorgt ervoor dat je je favoriete zenders snel onder de knop hebt. Ook de wekkerfunctionaliteit werkt prima, waarbij je eenvoudig kunt instellen op welke dagen, hoe laat en met welke radiozender je gewekt wil worden. Jammer is wel dat er slechts twee wekkerinstellingen beschikbaar zijn, dat kan voor sommige mensen te weinig zijn.
Wie internetradio wil gaan luisteren moet zich net als bij de eerder geteste Noxon en Medion apparaten een weg banen door een gigantische en niet altijd even duidelijke gecategoriseerde bibliotheek van internet radiostations. Naar verluidt zijn er ruim 30.000 zenders in het menu terug te vinden – nee, dat hebben we niet nageteld – en zodoende is zo’n beetje alles wel terug te vinden, waaronder natuurlijk de grote radiostations uit alle Europese landen, maar ook vele internet-only radiostations.
Net als bij de geteste Noxons is de kritiek dat de interface niet snel genoeg is om prettig radiostations te browsen. Een apparaat als dit schreeuwt in feite om een app om eenvoudig vanaf een smartphone bediend te worden, maar die functionaliteit is er niet. Het feit dat je veroordeeld bent tot ofwel door ellenlange lijsten scrollen ofwel zoeken zonder efficiënte tekstinvoer, maakt dat het vinden van radiostations niet bepaald een leuk karweitje is. Gelukkig zijn er ook hier presets; als er een handvol internet radiostations zijn die je graag beluistert moet je er maar even de tijd voor nemen om die in te programmeren en vanaf dat moment zijn ze vrij snel te benaderen.
Wat qua bediening verder nog een punt van kritiek is, is dat het apparaat vrij veel knopjes heeft, waarvan het bijschrift bij matig licht bijna niet te lezen is. Veel knopjes maakt de bediening enerzijds goed – voor zaken zoals het wisselen van het type bronsignaal is immers een vaste knop en voor je drie favoriete radiozenders heb je preset knoppen – maar anderzijds ook niet omdat je telkens moet kijken welke knop ook weer wat doet. Ondergetekende lukte het zelfs na de AE8000 een week of twee op z’n nachtkastje te hebben staan niet om het apparaat ’s avonds te bedienen zonder het nachtlampje aan te doen. Een duidelijkere en beter te lezen uitleg bij de knoppen zou het ontwerp van het apparaat wellicht niet ten goede komen, maar het gebruiksgemak wel.
Conclusie
De Philips AE8000 is een prima DAB+ annex internetradio. Met de prijs van zo’n € 135 in het achterhoofd moeten we echter concluderen dat de eerder geteste Medion P85035 een betere keuze is; dit apparaat is goedkoper en biedt stereogeluid én nog een USB-aansluiting. De Philips AE8000 heeft daarentegen een afstandsbediening, is wat stijlvoller, wat degelijker gebouwd en is op heel wat meer plekken verkrijgbaar. Wie een DAB+ radio zoekt voor op de slaapkamer, in de keuken of een andere kleine ruimte doet er een prima koop aan; de internetfunctionaliteit is leuk, maar puur voor wie graag naar een klein aantal zenders luistert en niet voor wie graag dagelijks nieuwe zenders uitprobeert.
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Philips AE8000
|
Niet verkrijgbaar |