Laptoptechniek
Bij Hardware.Info kunnen we het natuurlijk niet laten om een blik te doen op de techniek. Om het dunne profiel mogelijk te maken heeft Lenovo voor deze desktop een opvallende keuze moeten maken. Technisch gezien is het namelijk helemaal geen desktop, maar heeft hij veel overeenkomsten met een laptop. Dat is al direct te zien bij de keuze voor de processor. Dat is een Intel Core i7 6600U, een dual-core Skylake-processor die eigenlijk bedoeld is voor het gebruik in slanke laptops. Deze variant werkt op 2,6 GHz en hij kent een turbo van 3,4 GHz. Voor het echt zware werk zal een quad-core de voorkeur hebben, maar helaas biedt Lenovo die niet als optie.
De gebruikte processor lijkt In naamgeving op de 6500U, die in veel consumentenmodellen wordt toegepast. Die is iets lager geklokt en werkt op 2,5/3,1 GHz. Het belangrijkste verschil, relevant voor (grote) bedrijven, is dat de 6600U is uitgerust met de Intel vPro-technologie. Daarmee beschikt het systeem over uitgebreide managementmogelijkheden voor de IT-afdelingen van grote bedrijven.
Zonder toetsenbord en muis lijkt het echt een monitor.
Ons testsysteem was voorzien van 8 GB werkgeheugen, voldoende voor de meeste taken waar een systeem als dit voor bedoeld is. Lenovo heeft keurig gekozen voor een enkele 8 GB DDR4-2133 SO-DIMM module op het moederbord. In de praktijk is het best een vlotte werkmachine en dat is vooral te danken aan het feit dat er geen harde schijf, maar een 256 GB grote SSD uit de stal van Lite-On is gemonteerd. Het is een SSD uit de Zeta-serie van Lite-On, die via de gewone SATA600-bus met het systeem is verbonden. Voor de WiFi heeft Lenovo gekozen voor een Intel 802.11ac-adapter die een maximale doorvoersnlheid van 866 Mbit/s kan halen.
Het binnenwerk van de X1 is relatief makkelijk bereikbaar.
Het nadeel van veel all-in-one systemen is dat het vaak lastig is ze te onderhouden. Een goed voorbeeld is de Apple iMac, waar je met veel moed en glaszettersgereedschap aan de slag mag om het systeem te beheren en bijvoorbeeld te voorzien van een andere schijf. Dat geldt zeker niet voor deze ThinkCentre. Hij is zeer eenvoudig open te maken. Het achterpaneel kun je eenvoudig omhoog schuiven waarna je al bij het klepje kunt komen waaronder het geheugen is verborgen. Na een aantal schroeven verwijderd te hebben kun je een plastic paneel verwijderen en vervolgens kun je de afscherming losschroeven en bij de rest van het systeem komen.
Een klein applausje is de website Lenovo Service Training waard. Daar vind je tal van video’s hoe je het systeem kunt demonteren en waar je alle onderdelen kunt vinden. Heel waardevol, zeker als je dit niet dagelijks doet.
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Lenovo ThinkCentre X1 (10JX000HMH)
|
Niet verkrijgbaar |