ASUS VivoPC X review: Vivo met spierballen

2 besproken producten
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Techniek
  3. 3. Testresultaten (Cinebench R15)
  4. 4. Testresultaten (3DMark FireStrike) 
  5. 5. Testresultaten PCMark 8
  6. 6. Testresultaten (PCMark 8 Storage) 
  7. 7. Testresultaten (Energieverbruik) 
  8. 8. Testresultaten (Geluidsproductie) 
  9. 9. Games
  10. 10. Specificaties
  11. 11. Conclusie
  12. 2 besproken producten

Inleiding

Doorgaans kennen we de Vivo PC's van ASUS als compacte kastjes, veelal op basis van Intels usff, maar de VivoPC X is een maatje groter en krachtiger. Qua specificaties doet het zelfs denken aan de recent geteste GR8 II. Tijd voor een test!

Een mini computer is een handige aanvulling op je televisie, voor gaming of htpc gebruik. Ook op je bureau neemt zo'n kleintje weinig ruimte in. Tegenwoordig kan je ook op klein formaat heel potente bakjes kopen. Zo hebben we onlangs de GR8 II van ASUS al  uitgebreid belicht. Dat is een luxe mini, voorzien van onder andere RGB-verlichting, een desktop i5 of i7-processor en de GTX 1060 grafische processor. Dat is best een krachtig setje ingrediënten. De Vivo PC X die we vandaag bespreken volgt min of meer hetzelfde recept, maar toch zijn er wat verschillen.

Waar de GR8 duidelijk wat extremer is vormgegeven, heeft de Vivo PC X een wat zakelijker uiterlijk gekregen. Alleen een rode streep maakt duidelijk dat je te maken hebt met een meer dan gemiddelde pc. Desalniettemin zou je hem ook moeiteloos in een kantooromgeving kunnen plaatsen, bijvoorbeeld in combinatie met een mooie designmonitor van ditzelfde merk.

Asus Vivo PC X

De behuizing lijkt op het eerste oog vrij simpel. De voorzijde is helemaal strak; je vindt er dan ook geen aansluitingen. Dat is niet zo handig, want om bijvoorbeeld een geheugenstick aan te sluiten mag je dus achter het kastje duiken. De zijkanten van het systeem lijken recht, waardoor je zou kunnen denken dat je hem ook op een zijkant kunt leggen. Helaas ligt het kastje dan niet stabiel op tafel, en kun je er dus niet bijvoorbeeld een monitor bovenop plaatsen. De behuizing voelt erg licht aan. Dat komt mede omdat er geen voeding is ingebouwd. Die is als flinke baksteen apart meegeleverd en kan de Vivo PC X van maximaal 230 watt voorzien.

De aansluitingen vind je dus aan de achterkant, maar ASUS heeft daar wel niet minder dan zes USB-aansluitingen geplaatst. Daarvan werken er twee op 2.0-snelheid, de andere volgen de snellere 3.0-standaard. Voor het aansluiten van een scherm biedt de Vivo in totaal drie aansluitingen. Twee volgen de HDMI-standaard en eentje is geschikt voor DisplayPort. De audio-aansluitingen zijn een beetje karig: we treffen alleen drie analoge aansluitingen aan. Een digitale optie ontbreekt, een minpunt ten opzichte van de GR8.

Bij ons testmodel waren ook een toetsenbord en muis meegeleverd. Invoerapparaten van standaardkwaliteit, die een beetje liefhebber of professionele gebruiker graag direct inruilt voor betere exemplaren.

Asus Vivo PC X
Het meegeleverde keyboard en muis behoren niet tot onze favorieten.

De instapversie van de Vivo PC X is verkrijgbaar vanaf 999 euro. De adviesprijs is 1049 euro. Daarvoor krijg je een Core i5 7300HQ, 8 GB werkgeheugen, 128 GB SSD en 1TB harde schijf. Er komt ook een variant waar de SSD wordt ingeruild voor een 256 GB groot exemplaar. Bij die uitvoering krijg je ook een keyboard en muis. Die variant krijgt een adviesprijs van 1149. 

Advertentie

2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Asus Vivo PC X

Asus Vivo PC X

  • Desktop
  • Intel Core i5 7300HQ
  • 8 GB
  • Nvidia GeForce GTX 1060
  • 1512 GB
  • Microsoft Windows 10 Home
Niet verkrijgbaar
Asus VivoPC X M80CJ-NL005T

Asus VivoPC X M80CJ-NL005T

  • Mini PC
  • Intel Core i5 7300HQ
  • 8 GB
  • Nvidia GeForce GTX 1060
  • 1128 GB
  • Microsoft Windows 10 Home
Niet verkrijgbaar
0