Interface en Smart TV
Samsungs 2017-modellen maken, net als de televisies van de afgelopen jaren, gebruik van Tizen als besturingssysteem. Bij de qled-modellen zijn er kleine veranderingen aan de Smart TV interface gedaan, terwijl de de interface van het instellingenmenu een andere indeling en een nieuwe lik verf heeft gekregen.
Het Tizen smart tv platform werkte wat ons betreft al prettig, en het is dan ook niet erg dat hierin niet veel is veranderd ten opzichte van de modellen uit 2016. Na een druk op de home-knop verschijnt onderin beeld een lint met iconen van apps, met helemaal links op de balk ook snelkoppelingen naar de zoekfunctie, beeldbronnen en de instellingen. De iconen op de menubalk zijn naar keuze te verschuiven of de verwijderen, zodat je jouw favoriete apps altijd on de knop hebt. Het navigeren door de smart tv interface gaat vlot en apps starten snel op.
Wat minder snel gaat is het herkennen van externe apparatuur. De eerste keer dat je een nieuw apparaat aansluit probeert de tv via CEC, een communicatieprotocol dat onderdeel uitmaakt van de hmdi-standaard, te herkennen met welk apparaat de tv van doen heeft. Bij veel reguliere consumentenelektronica herkent de tv inderdaad goed of er bijvoorbeeld een dvd- of blu-ray speler, een settopbox of een spelconsole wordt aangesloten, waarna de input ook de naam van dat apparaat meekrijgt, en je de mogelijkheid hebt om het apparaat via de afstandsbediening van de tv te bedienen. Handig, maar het proces waarbij externe apparaten herkend moeten worden werkt niet foutloos, en duurt bovendien erg lang. Herkent de tv aan het aangesloten apparaat niet - zoals het geval was bij onze input lag tester - dan wordt er soms in het geheel geen beeld weergegeven, of moet je het apparaat meerdere keren in- en uitschakelen voordat dit het geval is.
Over de ingebouwde mediaspeler van de Q7F kunnen we kort zijn: deze herkent alle gangbare audio- en videofiles, biedt ondersteuning voor ondertitels en kan overweg met HDR-bestanden. De mediaspeler werkt bovendien snel, en de interface is - voor smart tv begrippen - vrij overzichtelijk.
Met één keuze die Samsung heeft gemaakt bij de Q7F zijn we minder gelukkig, en dat is de meegeleverde afstandsbediening. Samsung levert namelijk alleen een kleine, metalen afstandsbediening mee. Qua design een juweeltje voor op de salontafel, maar het ontbreken van directe cijfertoetsen en een menu-knop vinden wij in de praktijk erg vervelend. Samsung leverde haar suhd-televisies vorig jaar ook al met een compacte smart-remote, maar toen kreeg je er ook nog een normale afstandsbediening bij. Die laatste ontbreekt echter in de doos van de nieuwe qled-televisies.
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Samsung QE55Q7F (2017)
|
Niet verkrijgbaar |