Expansiemogelijkheden
De installatie van de Drobo 5D3 is verrassend eenvoudig. Surf naar de speciale installatiesite van Drobo: start.drobo.com en selecteer je apparaat en besturingssysteem. Vervolgens kun je de installatiesoftware downloaden waarmee je de 5D3 kunt configureren. Via het dashboard kun je je Drobo-apparaten in de gaten houden. Omdat we er voor deze test maar één in gebruik hebben gehad, is het overzicht beperkt tot alleen de 5D3.
Installeren van de Drobo is eenvoudig.
Een impressie van de installatieprocedure
Het idee van Drobo is aan een kant veel opslagruimte bieden, aan de andere kant weet de fabrikant ook dat de behoefte naar opslag blijft groeien. Je begint met bijvoorbeeld 2 keer 2 TB, maar na verloop van tijd loopt je drive vol. Dan kun je schijven bijplaatsen, die naadloos worden toegevoegd aan het volume. Dat is mogelijk doordat gebruik wordt gemaakt van BeyondRAID, een eigen systeem van Drobo.
Het mooie hiervan is dat er al extra veiligheid geboden kan worden met slechts één drive. Wanneer er één schijf wordt geplaatst dan maakt het systeem automatisch twee kopieën van hetzelfde bestand. Zijn er meerdere schijven dan wordt een versie van het bestand op de ene en de andere op een andere schijf geplaatst. Wanneer een disk uitvalt, kan de Drobo automatisch de data hiervan verplaatsen naar disks die wel nog werken. Afhankelijk van hoe je hem instelt, kan dat bij 1 of zelfs 2 falende disks. Een falende disk wordt duidelijk gemaakt via het Drobo dashboard, een rode led op het apparaat en desgewenst via een mail naar e gebruiker. De duur van het herbouwen van de RAID hangt af van de gebruikte disks en de hoeveelheid data, maar gaat incrementeel - hierdoor moet je er tijdens het gebruik weinig van merken in de prestaties.
Overigens betreft de beveiliging puur de data-integriteit: de Drobo en BeyondRAID ondersteunen geen encryptie van de data.
De BeyondRAID-technologie van Drobo.
Het is mogelijk om meerdere schijven van verschillende typen en capaciteiten te gebruiken. Heb je oude schijven, dan kun je ze op deze manier hergebruiken. Daarbij is de vraag wel of je dat moet doen met schijven die al een heel leven achter zich hebben. Wij zouden dat niet adviseren. Een ander punt is dat de typische Apple-gebruiker waarschijnlijk geen oude 3,5 inch schijven heeft liggen. Dat merk richt zich nu eenmaal minder op mensen die zelf schroeven aan hun apparatuur.
Om het doorgroeien door het toevoegen van schijven mogelijk te maken, maakt Drobo gebruik van een trucje. Wanneer je hem aan je systeem koppelt, dan wordt er een nieuwe schijf aangemaakt. Die heeft een veel grotere capaciteit dan de drives die zich daadwerkelijk in het apparaat bevinden. In ons geval was het nieuwe volume maar liefst 64TB. Dat is zelfs voldoende als je zou kiezen om vijf 12 TB disks in de Drobo te plaatsen.
Mocht je de snelheid van de Drobo niet voldoende vinden, dan kun je nog een SSD toevoegen. Die kun je kwijt achter een speciaal klepje aan de onderkant. Helaas is deze positie alleen bedoeld voor SSD’s in het mSATA-formaat. Met het modernere M.2 kan hij niet overweg. Voor een gloednieuw product is dat een behoorlijke tegenvaller.