Toetsenbord, rondom, scherm
Microsoft is een nieuwkomer in de laptopmarkt en een rijke ervaring op het vlak van toetsenborden heeft het merk dan ook niet. Toch is deze eerste poging om een echte laptop op de markt te brengen op dit punt wat ons betreft een geslaagde onderneming. Het keyboard heeft een behoorlijk diepe aanslag en de positionering van de toetsen is vrij goed te noemen. Zoals je min of meer van een wat luxere laptop mag verwachten heeft Microsoft verlichting onder de toetsen aangebracht.
Het touchpad van de Surface Laptop is ook een van de pluspunten. Het heeft geen fysieke toetsen, maar is wel lekker groot en voorzien van een fijne gladde afwerking. Het is een zogenaamde Prescision Touchpad en dat is zoals de naam al doet vermoeden net een tikje nauwkeuriger dan het gemiddelde aanraakvlak van een laptop.
Na twee positieve punten is het tijd om een van de mindere punten van de Surface Laptop te belichten en dat is het gebrek aan aansluitmogelijkheden. Je moet het doen met een standaard usb3.0-aansluiting en een Mini DisplayPort aan de linkerzijde, een geheugenkaartlezer en extra USB-aanslutingen zoek je tevergeefs, evenals een usb-c poort. Wel is het handig dat de voedingsadapter van de Surface Laptop voorzien is van een extra usb-aansluiting. Daarmee kun je bijvoorbeeld een smartphone opladen. Gebruik je een Surface Laptop ook op je bureau dan kun je hem koppelen met een Surface Dock, waarmee je de beschikking krijgt over een vaste netwerkaansluiting, vier extra usb3.0-aansluitingen én twee keer een Mini DisplayPort om extra beeldschermen op aan te sluiten.
In de rand van het scherm zit een 0,9 megapixel webcam ingebouwd. Deze is compatibel met Windows Hello, daarmee kun je inloggen door je gezicht voor de camera te houden. Het scherm zelf meet zoals gezegd 13,5 inch en is glanzend afgewerkt. Het is gebaseerd op de IPS-technologie en biedt zodoende een prima kijkhoek. Opvallend is ook dat het net als de andere Surface-apparaten voorzien is van touch. Touch is over het algemeen geen feature die een grote toegevoegde waarde biedt onder Windows, maar toch is het soms makkelijk om even een venster met je vingers weg te klikken of door een fotoverzameling te bladeren. Ook met de Surface Pen kan de Surface Laptop overweg, al levert Microsoft deze net als bij de Surface Pro niet standaard mee en zal je hem dan ook los moeten aanschaffen. Het nut is bij de Surface Laptop wat ons betreft bovendien beperkt. Het scherm kun je niet afnemen en plat neerleggen, wat ervoor zorgt dat tekenen en schrijven op het scherm niet heel comfortabel is.
Microsoft heeft geen standaard scherm uit de kast getrokken voor de Surface Laptop. De resolutie is 2256x1504, wat neerkomt op een 3:2 resolutie. Het relatief hoge aantal verticale pixels is heel prettig, vooral bij het bekijken van websites. Wat ons betreft is dit ook één van de belangrijke pluspunten van de Surface Laptop. Uiteraard hebben we het scherm ook weer uitgebreid gemeten met behulp van onze X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CALman 5 analysesoftware.
De meetresultaten zorgen voor een grote glimlach op ons gezicht. De helderheid is met 378 cd/m² heel erg goed, waardoor het scherm ook in een fel verlichte omgeving nog steeds goed is af te lezen. In combinatie met een prima zwartwaarde van 0,29 cd/m² komt het contrast uit op een eveneens uitstekende verhouding van 1304:1. Ook als we kijken naar de kleurnauwkeurigheid weet de Surface Laptop te scoren. Zowel de gemiddelde kleur- als grijsafwijking zijn met respectievelijke waardes van 2,2 en 2,8 onder de grens van 3, waarboven het menselijk oog afwijkingen kan waarnemen. De kleurtemperatuur ligt met 7013 K weliswaar iets boven de streefstandaard van 6500 K, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Onder de streep biedt de Surface Laptop uitstekende schermprestaties en dat maakt dat we hem voor fotobewerking zouden aanraden.
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Microsoft Surface Laptop 256GB i5 8GB (DAG-00014)
|
Niet verkrijgbaar |