nVidia GeForce 7800 GTX Videokaarten Vergelijkingtest

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. AOpen Aeolus 7800GTX-DVD256MB
  3. 3. ASUS Extreme N7800 GTX
  4. 4. Club 3D GeForce 7800 GTX
  5. 5. Gigabyte GeForce 7800 GTX
  6. 6. Leadtek WinFast PX7800 GTX TDH
  7. 7. MSI NX7800GTX-VT2D256E
  8. 8. XFX GeForce 7800 GTX
  9. 9. Vergelijkingstabel
  10. 10. Benchmarks
  11. 11. Conclusie

Inleiding

Enige tijd geleden introduceerde nVidia haar nieuwste high-end 3D-chip, de GeForce 7800 GTX. In een artikel in Hardware.Info Magazine #3/2005 en tevens in een uitgebreid online artikel (zie hier) hebben de mogelijkheden van de nieuwe GeForce chip uitgebreid uit de doeken gedaan. Tevens hebben we met behulp van een groot aantal benchmarks bekeken hoe de prestaties van de nieuwe GeForce 7800 GTX zich verhouden ten opzichte van de gevestigde orde. Uniek bij de introductie van de GeForce 7800 GTX was dat de verschillende nVidia-partners al direct kaarten beschikbaar hadden: op de dag van de lancering was het zodoende al mogelijk om zo'n gloednieuwe videokaart te bemachtigen. Bij de voorgaande introducties, van bijvoorbeeld de GeForce FX en GeForce 6 serie, duurde het vaak maanden eer de nieuw geïntroduceerde videokaart daadwerkelijk beschikbaar kwam.

Dankzij de prima beschikbaarheid van de nieuwe 3D-chip hebben inmiddels vrijwel alle nVidia-partners de GeForce 7800 GTX op voorraad. Reden genoeg dus voor een vergelijkingstest! Een zevental merken voorzag ons van samples: AOpen, ASUS, Club 3D, Gigabyte, Leadtek, MSI en XFX.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: zoals we vooraf al verwachtten zijn al de geteste kaarten identiek. Wat de verschillende fabrikanten je ook willen doen geloven, alle GeForce 7800 GTX kaarten worden op dit moment op één plaats gefabriceerd onder supervisie van nVidia en de verschillende merken kopen zodoende geen chips, maar volledige kaarten in. Met geen mogelijkheid is er een hardwarematig verschil tussen de zeven kaarten te vinden. Om de kaarten een eigen tintje te geven, kunnen fabrikanten ervoor kiezen een eigen plaatje met logo op de koeler te bevestigen. Maar zoals we verderop zullen zien zijn een aantal fabrikanten zelfs dáár nog niet aan toegekomen.

Eigenlijk is de conclusie zodoende al duidelijk voordat we ook maar één ding getest hebben: al kies je voor de allergoedkoopste GeForce 7800 GTX kaart die je kunt vinden, hardwarematig zit je altijd goed. Toch kun je altijd nog kiezen voor een bepaald merk, bijvoorbeeld vanwege de gamesbundel of goede ervaringen met service. Een tweetal merken verkoopt de GeForce 7800 GTX standaard overklokt en geeft zodoende ook garantie op de hogere snelheid. Ook dat kan een reden zijn om voor een bepaalde kaart te kiezen.

Op de volgende pagina's zullen we de zeven kaarten kort één voor één bespreken. Daarna volgt een vergelijkingstabel en een beperkt aantal benchmarks. We hebben de zeven kaarten allen zo ver mogelijk proberen over te klokken, maar pas ook hier op! Als merk X in onze test beter overklokt dan merk Y, betekent dat niet dat merk X altijd beter is: zoals gezegd kopen alle merken de kaarten in op dezelfde plaats en maken ze allen gebruik van dezelfde koeler. Hoe goed je GeForce 7800 GTX overklokt is dus gewoon een kwestie van geluk hebben. De overkloktest geeft wel aan wat je gemiddeld aan overklokpotentieel mag verwachten.

Advertentie
0