In de praktijk
Wij hebben de TS-PC racer vergeleken met de T300RS het model, dat voor introductie van de TS-PC gold als het de facto topmodel. De T300RS is echter bijna de helft goedkoper dan de TS-PC, en wordt voor dat geld bovendien geleverd mét pedalen. We geven dus onmiddellijk toe dat het geen heel eerlijke vergelijking is.
Dat blijkt ook meteen als we F1 2017 opstarten en de TS-PC voor het eerst aan de tand voelen. Met het force-feedback niveau in de drivers ingesteld op 90% is het echt werken met dit stuur. De TS-PC slaagt er bijzonder goed in om constante tegendruk te leveren, om zo de kracht die op het stuur komt bij het insturen van bochten goed over te brengen. De 40 watt motor heeft veel koppel en de kracht die de TS-PC levert is duidelijk hoger dan die van de T300. We willen niet zeggen dat je er spierpijn van krijgt, maar na een uur intensief racen voel je duidelijk dat je bezig bent geweest.
Dat extra koppel betekent bovendien niet dat de TS-PC aan snelheid heeft ingeboet. Sterker nog, De TS-PC voelt sneller aan dan de T300 en slaagt er bovendien in om tegelijkertijd constante tegendruk te leveren én kleine effecten zoals trillingen bij het rijden over kerbstones goed weer te geven.
Net als bij de T300 voel je ook bij de TS-PC wel dat het een belt-drive systeem is, waarbij je – zeker als er weinig tegendruk wordt gegeven – lichte stapjes in de beweging van het wiel kunt voelen. Groot voordeel van de TS-PC is echter dat er (vrijwel) geen speling rond het centerpunt is. Ons testexemplaar was al gebruikt voor demo’s en op beurzen, maar desondanks voelde het stuur zeer ‘strak’ aan. Van een deadzone is feitelijk geen sprake en omdat het stuur gebruikt maakt van tandriemen in plaats van tandwielen - zoals bij de sturen van Logitech – is er ook geen geratel hoorbaar als gevolg van tandwielen die afwisselend wel en geen druk op elkaar uitoefenen. Wat gevoel betreft lijkt de TS-PC best op de T300, alleen dan sterker. Qua kracht streeft de TS-PC zelfs de oudere, maar nog altijd verkrijgbare T500 voorbij. Dat stuur is echter een stuk minder subtiel en minder nauwkeurig.
Het stuurwiel van de TS-PC ligt prettig in de hand. De alcantara handgrepen zijn stevig waardoor subtiele force feedback effecten goed op de handen worden overgebracht. Alcantara voelt bovendien prettig aan en neemt eventueel zweet goed op, waardoor je geen klamme handen krijgt. Nadeel is dat het materiaal wel wat zwarte ‘spikkeltjes’ kan verliezen, zeker in het begin als het nieuw is.
De felgekleurde knoppen vallen bij ons niet per se in de smaak, maar we snappen wel waarom Thrustmaster hiervoor heeft gekozen. Het geeft gamemakers namelijk de mogelijkheid om op het beeldscherm duidelijker aan te geven welke knop je moet indrukken, bijvoorbeeld om een pit-limiter te activeren. In het heetst van de strijd kan eenvoudige kleurcodering daarbij helpen.