Sony LCD-televisies
Sony's line-up voor dit jaar wordt gekenmerkt door een nieuw voet-ontwerp, waarbij de meeste modellen nu twee kleine pootjes hebben die onder het scherm uitsteken. Bij de goedkopere modellen zijn deze voetjes van kunststof, bij de high-end televisies van aluminium. Datzelfde geldt ook voor de schermranden. Bij de duurdere modellen worden deze niet alleen dunner, maar zien we ook dat kunststof plaats maakt voor aluminium. Een laatste trend die we zien bij het bekijken van de hele line-up is de afwerking van de achterzijde van de tv's. Sony besteedt hier steeds meer aandacht aan, wat ook geldt voor kabelmanagement, dat het bij veel modellen mogelijk maakt om kabels via een uitsparing in de voet naar achteren weg te leiden.
Sony RF4
Het nieuwe instapmodel voor dit jaar is de RF4. Deze full hd televisie komt alleen in 43 inch beschikbaar en beschikt voor zover wij konden zien over een ips-paneel. Het scherm van de RF4 is voorzien van een antracietkleurige rand en twee maar buiten stekende voetjes die in dezelfde kleur zijn uitgevoerd.
De RF4 is echt een instapmodel, wat betekent dat smart tv-functies ontbreken, al is de tv wel voorzien van 'USB Play', waarmee het mogelijk moet zijn om muziek, foto's en video's vanaf usb af te spelen. De tv beschikt verder over een 50 Hz panel en Sony's X-Reality Pro beeldverwerking. Net als alle andere Sony televisies is ook dit full hd model in staat om hdr-signalen weer te geven, handig voor bijvoorbeeld gaming met Sony's eigen Playstation 4.
Sony RF4
Sony WF6
Boven de RF4 vinden we de WF6. Qua uiterlijk lijken beide modellen sterk op elkaar, met als belangrijkste verschil het feit dat de WF6 zilverkleurige voetjes heeft. Deze full hd televisie komt op de markt in 43 en 50 inch en beschikt over smart tv-functies, waarbij gebruik gemaakt wordt van Sony's oude platform; de WF6 draait dus niet op Android TV. Het demonstratiemodel van de WF6 dat wij zagen leek voorzien te zijn van een VA-paneel. Net als de RF4 beschikt ook dit model over hdr-ondersteuning, en wordt gebruik gemaakt van de X-Reality Pro processor.
Sony WF6
Sony XF80
De XF80 is de eerste ultra hd-televisie in het 2018-aanbod van Sony. Deze televisie komt beschikbaar in 43, 49 en 55 inch en maakt - voor zover wij kunnen zien - gebruik van va-panelen. De televisie is voorzien van een dunne, donkere schermrand en een centrale, open stand met een hairline aluminium-look afwerking. De XF80 maakt gebruik van een 50 Hz paneel met een wide-color backlight, wat bij weergave van hdr-beeldmateriaal extra kleurverzadiging mogelijk moet maken.
De televisie is voorzien van Android TV. Net als de andere 2018 modellen zal de XF80 in eerste instantie voorzien zijn van Android 7, maar een update naar Android 8 zit in de pijplijn en zou al snel na lancering beschikbaar moeten zijn. Sony levert de TV met een afstandsbediening met ingebouwde microfoon om zo ook spraakgestuurd zoeken - en op een later moment wellicht Google Assistant-functionaliteit - mogelijk te maken.
Sony XF80
Sony XF85
Volgende in de lijn is de XF85, die in 43, 49, 55, 65, 75 en 85 inch op de markt zal komen. De XF85 modellen zullen gebruik maken van native 100 Hz panels. Of dit va- of ips-panels zijn lijkt van de beeldmaat af te hangen: wij zagen een 55 inch model dat uitgerust leek te zijn met een va-paneel, terwijl de 65 inch variant die eveneens gedemonstreerd werd een ips-paneel leek te hebben. Navraag over het gebruik van panels resulteerde overigens de standaardreactie "Daar doen we nooit uitspraken over".
Qua design is de XF85 duidelijk een stapje omhoog ten opzichte van de XF80. Het scherm heeft een dunnere, aluminiumrand en staat op twee metalen voeten. Ook qua beeldverwerking is de XF85 een stap omhoog, want dit model beschikt over Sony X1 4K HDR processor die betere beeldverwerking biedt dan de X-Reality chip uit de lagere modelseries. Net als de XF80 wordt ook de XF85 met een voice-remote geleverd, al zijn er ook varianten van deze tv die het zonder zo'n afstandsbediening met ingebouwde microfoon moeten doen. Welk versie(s) precies naar Nederland komen, was op het moment van schrijven nog niet duidelijk.
Sony XF85
Sony XF90
Zoals gezegd bij de ZD9 voorlopig op de markt, en deze tv blijft ook in 2018 het topmodel uit de lcd-range. Direct daaronder komt Sony nu echter met de XF90, een televisie met een aantal interessante features. De XF90 komt beschikbaar in 49, 55, 65 en 76 inch. Het scherm is voorzien van een zeer dunne, fraai afgewerkte aluminiumrand en de tv staat op twee vlakke voeten, waar Sony's soundbar precies tussen past.
De 55-inch versie die wij hebben gezien leek te beschikken over een va-paneel, welke volgens opgave van Sony 100 Hz native zou moeten zijn. De XF90 maakt gebruik van de beste beeldverwerking die Sony op dit moment te bieden heeft, in de vorm van de X1 Extreme processor. Dezelfde chip vinden we ook terug in de ZD9 en in Sony's oled-televisies.
Sony XF90
De vernieuwing in de XF90 zit hem in iets wat Sony X-Motion Clarity noemt. Een mooie term, die in de praktijk neerkomt op het gebruik van een full array led backlight met local dimming, in combinatie met local backlight blinking. Hoeveel zones de XF90 heeft wilde Sony ons niet vertellen, maar het zou om 'een flink aantal zones' gaan, zo werd ons verzekerd. Voordeel van een segmenteerd backlight is dat deze de mogelijkheid biedt om tegelijkertijd delen van het beeld zéér helder weer te geven, terwijl dit het zwartniveau in donkere gedeelten van het beeld niet negatief beïnvloed, omdat de backlight elders teruggeschroefd kan worden. Met de ZD9 heeft Sony laten zien deze techniek als geen ander in de vingers te hebben en op basis van wat wij bij de XF90 hebben gezien lijk het ook hier goed voor elkaar.
Het voordeel van local backlight blinking - de tweede technologie die Sony toepast - is dat de televisie de backlight kan laten knipperen bij delen van het beeld waar veel beweging is om zo bewegingsonscherpte tegen te gaan, terwijl de backlight bij andere delen volcontinu kan blijven branden, om zo optimale helderheid te garanderen. In theorie betekent dit dus én hoge helderheid én weinig tot geen bewegingsonscherpte. Hoe dit in de praktijk uitpakt en of er ook nadelen aan zitten durven wij nu nog niet te zeggen, maar we hopen de XF90 uiteraard snel aan een uitgebreide test te onderwerpen.