Intern en koeling
De binnenzijde van de Obsidian 500D is voorzien van een 'Direct Airflow Path', wat we een beetje oneerbiedig kunnen vertalen als 'de binnenkant is één grote open ruimte'. Zoals vrijwel alle behuizingen anno 2018 zijn er namelijk geen harddisk cages zichtbaar en ontbreken 5,25" brackets ook in het geheel. Het enige dat in het oog springt als we de kast openen is het losse compartiment voor de voeding onderin de behuizing. Anders dan bij veel andere behuizingen loopt dat compartiment niet geheel van voor naar achteren door, maar is het voorste deel van de behuizing vrijgehouden. Dit is gedaan om makkelijker een grote radiator voorin de behuizing kwijt te kunnen en om een reservoir en/of pomp te kunnen monteren. De bodem van de 500D is namelijk voorzien van meerdere schroefgaten en sleuven om dat mogelijk te maken. Mocht je bij het zien van het binnenwerk een deja-vu gevoel hebben dan kan dat kloppen, dan de Obsidian 500D deelt zijn opzet met de Crystal Series 570X.
De shroud die de voeding aan het zicht onttrekt is voorzien van perforaties voor ventilatie en van één grote rubberen grommet waardoor kabels direct naar boven geleid kunnen worden. Uiteraard is het ook mogelijk om voedingskabels via de achterzijde van de moederbordtray naar boven te brengen.
Die moederbordtray biedt ruimte aan (micro)atx-moederborden met een breedte van maximaal 25 centimeter. Direct naast het moederbord zijn boven elkaar drie langwerpige grommets aangebracht om kabels via de achterkant van de moederbordtray aan het zicht te onttrekken. Omdat de ruimte naast het moederbord leeg is, kan je lekker lange insteekkaarten kwijt in de 500D, een videokaart van 37 centimeter is geen probleem. Indien gewenst kan je de videokaart overigens ook verticaal voor het zijpaneel monteren, al wordt de daarvoor benodigde pci-e riserkabel niet meegeleverd.
Voorin de kast vinden we een uitneembaar bracket dat ruimte biedt aan maximaal drie 12 cm of twee 14 cm ventilatoren of maximaal een 280 / 360 mm radiator voor waterkoeling. Dit bracket is eenvoudig met twee duimschroeven te verwijderen, waardoor het monteren van de ventilatoren of radiator buiten de behuizing kan gebeuren, wat het inbouwgemak uiteraard ten goede komt. Ook bovenin de kast vinden we een vergelijkbaar bracket dat maximaal twee 14 cm ventilatoren of een radiator tot 280 mm kan herbergen. Corsair levert de Obsidian 500D standaard met twee RFW0016 12cm ventilatoren, één aan de voorzijde en de andere aan de achterzijde.
Als we de kast omdraaien zien we aan de achterkant van de moederbordtray direct twee kunststof trays voor 3,5 inch harddisks, waarin schijven tool-free gemonteerd kunnen worden. Daarnaast zijn er ook drie metalen trays voor 2,5 inch apparaten zoals ssd's. Deze zijn overigens niet tool-free, om een ssd te monteren zal je dus gewoon moeten schroeven. Centraal tussen de trays voor harddisks en ssds is verticaal een metalen afdekkap aangebracht waarachter je kabels kunt wegwerken. Dat is een optische fraaie oplossing, maar de diameter van deze 'koker' is beperkt, zodat het wat gefriemel kan opleveren als je er veel en/of dikke kabels in wilt wegwerken.
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Corsair Obsidian 500D Black
|
€ 192,241 winkel |