Waar moet je op letten?
Het schoonmaken van een videokaart en het vervangen van de koelpasta is geen hogere wiskunde, maar het is wel belangrijk op een aantal zaken te letten om de kans op beschadigingen en/of defecten te minimaliseren.
Garantie
Om je videokaart uit elkaar te halen, kan het zijn dat je ergens een schroefje moet losdraaien dat onder een garantiesticker zit. Op zo'n sticker staat dan Warranty void if removed. Houd er rekening mee dat je fabrieksgarantie op je videokaart vervalt als je deze sticker weghaalt. De wettelijke garantie vanuit de winkel gedurende twee jaar blijft echter wel van toepassing. Heb je dus een probleem of defect op je videokaart dat níet door je eigen ingrepen komt, dan hoort de betreffende winkel in die garantieperiode wel voor reparatie of vervanging te zorgen.
Statische lading
Net als bij andere componenten is het goed om te letten op een eventuele statische lading die je zelf hebt of die je onbedoeld kunt veroorzaken. Met name als je een stofzuiger gebruikt om je videokaart of andere hardware van stof te ontdoen, kan je een statische lading opbouwen. Daarom is het advies altijd met perslucht te werken, en de stofzuiger (of kruimeldief) links te laten liggen.
Nieuwe koelpasta
Mocht je het koelblok van de videokaart afhalen, dan is het verstandig om altijd de koelpasta te vervangen. Vooral als de vorige koelpasta er al een tijd op zit, zal deze aardig uitgedroogd zijn. Dat betekent slechtere warmteoverdracht als je het koelblok direct weer terugplaatst. Koelpasta hoeft niet duur te zijn, getuige onze Prijsvergelijker. De hoeveelheid die je moet aanbrengen, hangt af van de grootte van de chip en het koelblok. Voor de meeste mainstream gpu's (en cpu's) is er de richtlijn van het formaat van een erwt.
Koelblok monteren
Heb je nieuwe koelpasta aangebracht, dan kan het koelblok weer gemonteerd worden op de videokaart. Verreweg de meeste koelblokken worden met vier schroefjes vastgemaakt aan de kaart, om zo de belasting en druk over de gpu te verdelen. Ook zijn de meeste koelers zo gemaakt dat het aandraaien van de schroefjes met normale polskracht voldoende druk op de chip oplevert voor een goede warmteoverdracht. Wel is het belangrijk om de schroefjes bij het monteren kruislings aan te draaien, en niet meer dan twee slagen per schroefje per keer. Zo voorkom je dat er teveel druk wordt uitgeoefend op één kant van chip, wat mogelijk schade tot gevolg kan hebben. En heb je de ventilator losgehaald van de videokaart, zorg dan dat deze weer goed vastzit én het stekkertje van de ventilator weer is aangesloten.