Samsung HW-N950 vs Teufel Cinebar Pro: Compromisloze sound(bars)

3 besproken producten
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Teufel Cinebar Pro
  3. 3. Samsung HW-N950
  4. 4. Luistertest
  5. 5. Conclusie
  6. 3 besproken producten

Luistertest

Om de soundbars te beoordelen hebben we beide modellen middels A-B tests vergeleken in een ruimte van circa 7 bij 9 meter. Dat is vrij fors, maar wij waren benieuwd hoe goed deze compacte systemen in staat zijn om zo’n grote ruimte met geluid te vullen. Als bron hebben we zowel een Huawei Mate 10 Pro via Bluetooth als een Samsung Ultra HD Blu-ray speler via hdmi gebruikt. Tijdens onze test hebben we verschillende muzieksoorten als ook een groot aantal filmclips en Dolby Atmos en DTS demo’s afgespeeld.

Muziekbeest

De Cinebar Pro heeft verschillende geluidsmodi met presets voor muziek, spraak, film en ‘nacht’. Feitelijk zijn dit equaliser presets die elk een wat andere frequentiecurve hebben, maar het geluid verder niet wezenlijk aanpassen. Wij beluisterden de soundbar voornamelijk in de ‘flat’ modus waarbij een neutraal EQ wordt gebruikt, en vonden de soundbar in deze stand bijzonder prettig om naar te luisteren. De plaatsing van de subwoofer heeft – zoals bij elke subwoofer het geval is – wat uitproberen nodig voor optimaal effect, maar eenmaal op zijn plaats produceert de combinatie van soundbar en woofer een fraai geluidsbeeld. Bij muziekweergave valt op dat de Cinebar Pro veel detaillering laat horen en een mooi neutrale balans heeft. De subwoofer vult de soundbar goed aan en klinkt – mits goed afgesteld – niet bonkerig.

We beluisterden de soundbar met uiteenlopende muziekgenres, variërend dan klassiek tot dance, en hoe meer we luisterden hoe meer we ervan overtuigd raakten dat Teufel erin is geslaagd om een prima muzieksysteem in de vorm van een soundbar te bouwen. Uiteraard krijg je met losse luidsprekers een breder stereobeeld, maar tonaal klopt de Cinebar Pro gewoon erg goed.

Over de surroundweergave valt meer te zeggen. De soundbar wordt standaard geleverd zonder achterspeakers, maar deze zijn optioneel wel aan te sluiten via een line-level uitgang. Wij hebben het apparaat zonder extra luidsprekers getest, en zijn gematigd enthousiast over de surroundweergave. Wanneer er Dolby Digital en DTS signalen worden weergegeven schakelt de soundbar automatisch over naar surroundmodus, bij stereobronnen kan je handmatig kiezen voor Dolby Pro Logic II decoding. Onze mix van filmclips en surrounddemo’s leert dat de Cinebar Pro een fraai geluidsbeeld creëert dat door gebruik van de opzijgerichte luidsprekers en weerkaatst geluid ook vrij ruimtelijk klinkt. Wat echter mist is het gevoel dat het geluid je omgeeft. Nu is dat sowieso heel lastig te bewerkstelligen met een soundbar, maar we hebben apparaten gehoord die hier iets beter in slagen.

Dynamore DSP

Teufel heeft ook haar eigen ‘Dynamore’ DSP-modus, die moet zorgen dat het geluidsbeeld breder wordt; naar keuze kan deze functie in wide en ultra modus gebruikt worden. Wide zorgt inderdaad voor een verbreding van het geluidsbeeld, waarbij je meer het idee hebt dat het geluid je omgeeft. Nadeel is dat het centerkanaal ook wat uit elkaar getrokken wordt, waardoor spraak minder duidelijk verstaanbaar wordt. Muziek beluisteren in de Dynamore stand is wat ons betreft sowieso geen goed idee. Datzelfde geldt voor het gebruik van de ‘ultra’ stand. De dsp wordt dan zo agressief dat het geluidsbeeld enorm vertroebelt, wat vooral wederom stemgeluid nadelig beïnvloedt.

Minder muziek, meer film

Samsung’s HW-N950 is een heel ander beestje om naar te luisteren. Deze soundbar moet zijn meerdere erkennen in Teufel’s Cinebar Pro als het om natuurlijke muziekweergave gaat. De kleinere subwoofer en compactere drivers maken dat de N950 wat minder punch heeft en wat minder open en gemakkelijk speelt. De subwoofer van de Samsung HW-N950 is verbeterd ten opzichte van die van de K950, die wij erg boemerig vonden. De soundbar heeft drie selecteerbare geluidsmodi: standaard, surround en smart. Die laatste past het geluid automatisch aan aan de bron, terwijl surround altijd zorgt voor ruimtelijke weergave. Voor muziekweergave raden wij deze niet aan, want hoewel het geluidsbeeld er breder van wordt, verliest het geluid aan nauwkeurigheid.

In stereomodus klinkt de soundbar met uiteenlopende muziek goed tot zeer goed en daarmee aanzienlijk beter dan alle goedkopere soundbars die we in het vorige magazine bespraken, maar Teufel’s Cinebar Pro speelt duidelijk met meer gemak en reserve.

Als het op surroundweergave aankomt zijn de kaarten echter heel anders geschud. Helemaal eerlijk is de vergelijking op dit vlak uiteraard niet, aangezien de HW-N950 wordt bijgestaan door twee fysieke achterluidsprekers die Teufel’s soundbar moet missen. Dat gezegd hebbende slaagt de HW-N950 er zeer goed in om een driedimensionaal geluidsbeeld te creëren. Zowel bij normale Dolby en DTS bronnen als bij objectgebaseerd Dolby Atmos en DTS:X geluid klinkt de soundbar zeer ruimtelijk met goede (virtuele) plaatsing in de ruimte. De werking van de hoogtekanalen via de upfiring speaker is vrij overtuigend, waarbij het geluidsbeeld duidelijk aan hoogte wint, al willen we niet stellen dat je écht het idee krijgt dat het geluid van boven komt.

Advertentie

3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Samsung HW-N950

Samsung HW-N950

  • 7.1.4
  • 512 W
Niet verkrijgbaar
Samsung HW-N950 Black

Samsung HW-N950 Black

  • 7.1.4
Niet verkrijgbaar
Teufel Cinebar Pro Black

Teufel Cinebar Pro Black

  • 2.1
  • 350 W

€ 929,98

2 winkels
0