a7 en α9 Gen 2 processors en HDMI 2.1
De nieuwe 2019 televisies van LG Electronics maken gebruik van nieuwe processors die zorgen voor de beeld- en geluidsverwerking. Vorig jaar introduceerde LG de Alpha 7 en Alpha 9, chips die onder andere beschikken over een uitgebreide 3D lookup table en daarmee zeer nauwkeurige kleurkalibratie mogelijk maakten. De nieuwe televisies voor 2019 zijn voorzien van tweede generatie versies van deze processors, waarbij enkele kleine verbeteringen zijn doorgevoerd op het gebied van beeld- en geluidsverwerking. De basis van beide processors - en de verschillen tussen beide - zijn verder gelijk gebleven. De α7 Gen 2 beschikt dus net als zijn voorganger over een 17x17x17 LUT, terwijl de α9 Gen 2 nog altijd een 33x33x33 LUT aan boord heeft.
Wat er precies veranderd is ten opzichte van de processors van vorig jaar kregen wij tijdens de technische briefing helaas niet helemaal boven tafel, anders dan dat zowel de beeld- als geluidsverwerking door middel van AI machine learning verder verbeterd is. Volgens LG wordt color banding nu effectiever tegengegaan en gebeurt upscaling slimmer, zaken waarvan we de effecten vooral zullen zien bij low-res en low-bitrate videomateriaal.
Specifiek voor hdr-weergave zijn er twee features die wat ons betreft veel potentie hebben, te weten AI Brightness en Dynamic Tone Mapping. AI Brightness past de helderheid van specifiek de donkerste delen bij hdr-video automatisch aan op de hoeveelheid omgevingslicht. Veel hdr-materiaal is namelijk relatief donker, waardoor schaduwdetails in ruimtes met meer omgevingslicht vaak lastig zichtbaar zijn. AI Brightness meet continu hoeveel omgevingslicht er is, en maakt deze schaduwpartijen subtiel helderder in (fel) verlichte ruimtes. Een demo van deze functie liet zijn dat het effect goed werkt, zonder dat de algehele helderheid van het beeld verhoogd wordt, wat ten koste zou gaan van de highlights.
Een tweede verbetering voor voor hdr-weergave is aangepaste Dynamic Tone Mapping. Bij weergave van hdr-materiaal zorgt deze functie er nu voor dat de televisie zijn globale helderheid niet aanpast op eventuele zeer kleine, helderdere details in het beeld, maar naar de maximale 'zinnige signaal helderheid' op basis van histogramdata. Ook deze functie hebben we in de praktijk in werking gezien, en de eerste indruk is ook hier positief: beelden worden met iets meer impact weergegeven, zonder dat er (zichtbaar) detail in highlights verloren lijken te gaan. LG geeft overigens aan dat de verbeterde dynamische tone mapping functie anders werkt bij de oled-televisies dan bij de lcd-modellen.
De nieuwe α7 en α9 Gen 2 processors bieden daarnaast een functie die LG AI Sound noemt. Ook hier is machine learing weer het toverwoord, en in dit geval moet dat zorgen voor betere upmixing van stereo geluidsbronnen naar pseudo-surround, waarbij de chip automatisch herkent wat voor soort content er wordt afgespeeld, en de geluidsverwerking hierop aanpast.
webOS ThinQ AI 4.5
De nieuwe processors en nieuwe beeld- en geluidsverwerking gaan ook hand in hand met een geupdate versie van het webOS besturingssysteem, dan nu bij versie 4.5 is aangekomen. LG heeft het homescreen en de menu's licht aangepast, waarbij het meest in het oog springt dat de bolletjes van het instellingenmenu nu aan de linkerzijde in beeld verschijnen in plaats van rechts. Het homescreen is geoptimaliseerd waarbij een tweede laag is toegevoegd bóven de balk waarin je apps en ingangen selecteert, en vanwaar je direct naar voor jou aangeraden content kunt doorklikken.
Apps worden nog altijd automatisch gesorteerd, maar je kan er nu ook voor kiezen om dit op basis van gebruik te laten doen. Apps die je vaker opstart krijgen hierdoor een prominentere plek op het hoofdscherm. Een laatste in het oog springende verandering is de toevoeging van het Home Dashboard, een overzichtsscherm waarop je alle bekabelde én draadloos gekoppelde apparaten en bronnen in één overzicht krijgt. Nieuw is dit jaar de ondersteuning voor Apple Airplay 2 op alle nieuwe televisies. Deze functionaliteit zal echter niet direct beschikbaar zijn, maar wordt in de loop van het jaar middels een software update toegevoegd.
HDMI 2.1
Een feature waar LG zich meer onderscheid van de concurrentie, is dat het alle oled, en de SM98/SM90 lcd-modellen van dit jaar voorziet van full-spec HDMI 2.1 poorten. Concreet betekent dit dat de nieuwe televisies 4K 120Hz signalen kunnen ontvangen, ondersteuning bieden voor Variable Refresh Rate (VRR), enhanced Audio Return Channel (eARC) en Auto Low Latency Mode (ALLM). VRR is de voor HDMI gestandaardiseerde variant van technologie die we op de PC kennen als GSync en FreeSync, en LG's 2019 televisies ondersteunen een VRR range van 40 tot 120 Hz. ALLM moet er bovendien voor zorgen dat de televisie automatisch naar een low-latency (game) mode overschakelt wanneer gameconsole met ALLM wordt aangesloten. Op dit moment biedt alleen de Xbox One X ondersteuning voor VRR en ALLM, maar de verwachting is dat deze technologieën in de toekomst verder ingeburgerd zullen raken.
In de technische informatie die LG ons gaf was overigens één interessante uitzondering op de merken. De W9 OLED, het nieuwe wallpaper-model voor 2019, biedt namelijk als enige 2019 oled-televisie geen ondersteuning voor VRR. Volgens LG komt dit omdat dit model nog gebruik maakt van een 2018-generatie oled-paneel, dat niet geschikt zou zijn voor VRR. Dit is dus in ieder geval één punt waar de nieuwe 2019 panels zich technisch onderscheiden van de modellen van vorig jaar.