Zo flash je een BIOS-update

Inhoudsopgave
  1. 1. Het updaten van je BIOS
  2. 2. Waarom zou je je BIOS updaten?
  3. 3. Twee manieren om je BIOS te flashen

Waarom zou je je BIOS updaten?

Van een willekeurig Z390-moederbord, de Asus RoG Strix Z390-E Gaming, zijn sinds de release in oktober 2018 al tien bios-versies verschenen. Als we de changelogs daarvan bekijken, zijn er in feite twee redenen waarom fabrikanten bios-updates uitbrengen: het oplossen van bugs en het implementeren van nieuwe microcode. De microcode (in AMD-jargon: agesa) wordt aangeleverd door de processorfabrikant en omvat onder meer een lijst met alle processors die kunnen werken in het moederbord. Ook firmware-fixes voor bekende problemen in processors, bijvoorbeeld qua beveiliging, worden door de microcode geadresseerd.

In het verleden was het adagium omtrent bios-updates het aloude don't fix it if it ain't broken. Oftewel, zolang je geen problemen ondervond, was het niet de moeite waard om de bios te updaten - wellicht zou dat juist voor problemen gaan zorgen. Zowel de actuele focus op beveiliging van processors, die tot de nodige security-gerelateerde microcode-updates leidt, als de grote hoeveelheid nieuwe cpu's brengen daar echter verandering in. Als je je systeem veilig wil houden zonder prestatieverlies door puur softwarematige fixes, of een processor wil gebruiken die pas na de release van je moederbord op de markt is gekomen, ontkom je niet aan het updaten van je bios.

  B350/X370 B450/X470 X570
Eerste generatie Ryzen Direct Direct Vaak niet
Tweede generatie Ryzen Na bios-update Direct Direct*
Derde generatie Ryzen Na bios-update Na bios-update Direct
* = soms niet alle modellen
Een Ryzen 3000-cpu werkt pas in een B450/X470-moederbord na een bios-update.

Risico's

Dat de publieke opinie voorheen niet zo happig was op bios-updates, had zo zijn redenen. Het flashen van een bios is immers een precair proces. Op je moederbord zit een flashchip van doorgaans 32 tot 128 megabit groot, die je in essentie wist om er daarna een nieuwe bios naartoe te schrijven. Gaat er gedurende dat proces iets mis - de stroom valt uit of je systeem crasht, bijvoorbeeld - dan is de kans groot dat je je duurbetaalde moederbord in een levenloze printplaat hebt veranderd. Vooral Gigabyte is daarom al lange tijd voorstander van het dubbel uitvoeren van de bios-chip, zodat je altijd kunt terugvallen op een tweede bios. Hoe dan ook: sluit je pc nooit af tijdens een bios-update en voer 'm uit met zo weinig mogelijk apparatuur aangesloten, zodat de kans dat er iets misloopt zo klein mogelijk is.

Advertentie
0