Bij een aantal Kaby Lake-moederborden kwamen we hem al tegen: een nieuwe interne header voor het aansluiten van een USB 3.1-frontpaneel. Onder andere de ASUS ROG-borden en de Strix Z270E Gaming hadden de connector aan boord, maar vooralsnog waren er geen apparaten die je daarop kon aansluiten. Inmiddels is duidelijk dat de header door Intel tot standaard is verheven.
Eind vorig jaar meldde ook MSI een USB 3.1-header te gaan gebruiken, die terug te vinden is op de Z270 Gaming M7 en MPower van het merk. Inmiddels is aan ons bevestigd dat het om exact dezelfde connector gaat. De header kan niet alleen hogere snelheden aan dan de bestaande USB 3.0-header, maar is ook een stuk compacter.
Een interne USB 3.1-header op een ASUS Z270-moederbord.
Twee Taiwanese bedrijven die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen van connectors, Deren en Luxshare, zouden samen met ASUS en Intel hebben gewerkt aan de standaard. De header is onder meer 'foolproof' gemaakt, wat betekent dat je hem alleen in de juiste richting kunt inpluggen. Op zowel het moederbord als de kabels zijn bovendien tekens aangebracht waarmee je in één oogopslag kunt zien hoe hij moet worden aangesloten.
Volgens de specificaties van de aansluiting komen er twee varianten met respectievelijk 20 en 40 pinnen. Van de 20-pins connector zijn er bovendien twee verschillende uitvoeringen. Met de zogenaamde Key-A-connector kan één USB Type-C-poort worden aangesloten, terwijl Key-B twee USB Type-A-aansluitingen ondersteunt. De 40-pins connector kan ten slotte twee USB Type-C-poorten of twee Type-A-poorten aansturen, of een combinatie daarvan, maar is wel duidelijk groter.
Op de Z270-moederborden van ASUS blijkt een 20-pins Key-A-connector te zitten, waarmee dus één USB Type-C-poort aan het frontpaneel kan worden toegevoegd. Het is te hopen dat de verschillende fabrikanten van moederborden en kasten consensus bereiken over het type header dat wordt gebruikt, want het doel van deze header was standaardisatie, niet verdere versnippering.
Intel en het USB Implementers Forum (USB-IF) hebben de standaard inmiddels definitief gemaakt. We zullen waarschijnlijk spoedig véél meer moederborden en behuizingen met de interne USB 3.1-header gaan zien.