'Apple CarPlay en Android Auto hebben grotere invloed dan cannabis, chatten en bellen'

Een studie van iAM RoadSmart heeft uitgewezen dat de slimme navigatieplatformen Android Auto en Apple CarPlay gevaarlijker zouden zijn dan het gebruik van alcohol, cannabis, chatten en bellen (ook met de telefoon in de hand).

De studie is gedaan aan de hand van een rijsimulator. Drinken, blowen en hands-free bellen zagen een toename van de reactietijd van respectievelijk 12%, 21% en 27%. Het gebruik van berichtenapplicaties zoals sms en WhatsApp zou voor een toename van 35% zorgen, en bellen met een fysieke telefoon zag helemaal een flinke toename van 46%.

Toch ging de interactie met de slimme navigatiesystemen bij aanraakbediening hier nog overheen, met een 53% tragere reactie voor Android Auto en 57% voor Apple CarPlay. Het gebruik van spraakbediening hielp wel. Bij Google's oplossing zou de toename in de reactietijd daarmee verminderd kunnen worden tot (een nog steeds flinke) 30%, en 36% voor CarPlay van Apple. Deelnemers onderschatten ook de tijd die het ze zou kosten om het systeem te bedienen met 5 seconden, voor een totaal van 16 seconden achter elkaar. Ze wisten ook hun positie op de rijbaan minder exact in te schatten.

De Nederlandse overheid voert al een tijd stevig campagne tegen onverantwoordelijk rijgedrag met de Mono-campagne, het waarschuwt dan ook voor zaken als whatsappen tijdens het rijden. Interactie met dit soort infotainmentsystemen stond er ook tussen. Eén van de kanttekeningen die je bij het onderzoek zou kunnen plaatsen is het lage aantal proefpersonen - er waren namelijk maar 20 mensen die de testen hebben uitgevoerd.

Bron: iAM RoadSmart

« Vorig bericht Volgend bericht »
0