adv: Wil je een accurate kleurweergave? Dan is dit het allerbeste scherm!

Computerschermen zijn er in uiteenlopende prijsklassen en worden gemaakt voor verschillende doelen. Er zijn goedkope schermen om kantoormedewerkers of thuiswerkers te voorzien van een comfortabeler beeld dan wat het kleine scherm van een laptop biedt, en er zijn bijvoorbeeld monitoren voor gamers, waarbij alles in het teken staat van de hoogste prestaties. De modellen worden aangepast op de eisen van deze doelgroepen. Voor beide is een correcte kleurweergave niet zo heel belangrijk. Het prijskaartje en verstelmogelijkheden zijn van belang voor de eerste groep; voor de tweede groep telt vooral de snelheid van het scherm. Wie tot de doelgroep behoort waarvoor beeldkwaliteit van groot belang is, moet op een andere manier naar een scherm kijken.

Als het gaat om beeldkwaliteit, kom je automatisch bij de specialisten van LG terecht. Niet voor niets is dit merk verantwoordelijk voor hoogwaardige schermtechnieken zoals ips en oled. Als je de beste beeldkwaliteit in je huiskamer wil, zou het logisch moeten zijn om ook voor de beste kwaliteit op je bureau te kiezen. Keer op keer is bewezen dat oled de beste optie is voor beeldschermen. Deze organische technologie zorgt voor een perfect contrast en een realistische zwartweergave. Bij oled-schermen is zwart écht zwart, en dat is cruciaal voor kleurkritische toepassingen. Als je het scherm inzet om foto’s, video’s of ander beeldmateriaal te bewerken, profiteer je van natuurgetrouwe dynamiek.

Accurate weergave

LG noemt dit ‘visual technology’ en richt zich hiermee op gebruikers die technologie inzetten om perfecte grafische ervaringen te realiseren. Daarbij gaat het om professionals die op hun scherm een accurate weergave van de realiteit willen zien: perfect foutloos, precies zoals het eindresultaat moet zijn.

Contrast en perfecte kleuren

Conventionele monitoren werken met behulp van achtergrondverlichting, oftewel een backlight. Door slimme matrix-achtige constructies achter het scherm te realiseren, kan een conventioneel lcd-scherm lokaal worden gedimd. Op de pixel nauwkeurig dimmen is niet mogelijk, een aantal pixels blijft altijd aangelicht of gedimd. Dit kan voor rare verschijnselen zorgen. Kijk op je huidige monitor maar eens aandachtig naar een sterrennacht en je zult zien dat het scherm er eigenlijk niets van bakt. De meeste dunne monitoren met edge led-backlight hebben slechts twintig zones die kunnen worden gedimd; het eindresultaat is dus allesbehalve perfect. Modellen met direct backlight kunnen 500 zones realiseren, en met mini-led zijn 2000 zones mogelijk. Zelfs mini-led is dus niet de oplossing en zorgt voor een allesbehalve optimaal beeld.

De UltraFine Display OLED Pro-monitoren van LG bieden de perfecte oplossing. Door de eigenschappen van oled is het mogelijk om iedere pixel individueel te dimmen. Stuk voor stuk, alle 8.294.400 pixels. Het resultaat is letterlijk pixelperfect, zonder rare kringen en andere ongewenste beeldeffecten.

Contrast is het verschil tussen zwart en wit. Doordat bij de lcd-techniek waar conventionele monitoren gebruik van maken, moet worden aangelicht, is zwart nooit écht zwart maar meer een soort donkergrijs. De UltraFine Display OLED Pro-monitoren van LG hebben een perfecte zwartweergave. Gecombineerd met de helderheid van 540 nits haal je een contrast van 1.000.000:1. Dat is vele malen hoger dan het contrast van gewone monitoren. 

De LG UltraFine Display OLED Pro-monitoren zijn in twee formaten beschikbaar: 27 en 32 inch. Beide beschikken over een zeer hoogwaardig Ultra HD-oledpaneel met 3840x2160 pixels. In de specificatielijst vind je ook dat de piekhelderheid 540nits bedraagt. De standaardhelderheid is 250 nits; dat is wel zo prettig voor je ogen. De modellen hebben een zeer dunne rand en kunnen dus worden gecombineerd in een multimonitoropstelling. De schermen halen 99 procent van het AdobeRGB- en DCI-P3-gamut. Ook BT2100 is geen probleem voor het ruime kleurbereik van deze modellen.

De serie is opgedeeld in twee series. De 32BP95E en 27BP95E zijn modellen voor gebruikers die zelf regelmatig de kalibratietools ter hand willen nemen. De luxere 32EP950 en 27EP950 hebben automatische kalibratie aan boord. Dat is vooral handig voor wie regelmatig zijn workflow wil optimaliseren.

Alle modellen hebben twee DisplayPort-aansluitingen, maar kunnen ook via USB-C en HDMI aan een computer worden gekoppeld. Dankzij de ingebouwde kvm-switch kun je eenvoudig tussen verschillende bronnen schakelen. Deze monitoren zijn op bestelling leverbaar. informeer bij je leverancier naar de mogelijkheden.

Bron: LGE

« Vorig bericht Volgend bericht »
0