Naast de professionele en draagbare monitoren van Asus heeft de fabrikant ook meerdere gamingschermen uitgebracht. Er zijn oled-schermen van maar liefst 42 en 48 inch, een miniled-paneel met maximaal 1000 nits en 360Hz op hogere resoluties.
Voor wie met een standaard formaat monitor geen genoegen neemt en niet tevreden is met de prestaties van televisies zijn er de Swift PG42UQ en PG48UQ, met schermdiagonalen van meer dan een meter. De resolutie is 4K, op dit formaat vrijwel een vereiste voor genoeg details. De contrastratio is nagenoeg oneindig en met 10 bits kan 98 procent van dci-p3 weergegeven worden. De Delta E-waarde voor kleuraccuraatheid is lager dan 2, wat met het menselijk oog vrijwel onzichtbaar is. De verversingssnelheid is 120 hertz met vrr en auto low latency-modus en een responstijd van 0,1 milliseconde.
Er is een matte coating die reflecties moet verminderen en echtere kleuren weer moet geven. Een belangrijk onderdeel van het ontwerp van oled's is de hitteafvoer. Omdat hoge temperaturen de levensduur nadelig kunnen beïnvloeden en burn-in kunnen versnellen is dit essentieel. Helaas produceert oled relatief veel warmte, waardoor de helderheid vaak begrensd moet worden om temperaturen rond de 60 graden Celsius te behalen. Asus zegt zijn ervaring met het koelen van moederborden, videokaarten en laptops gebruikt te hebben om een heatsink en interne luchtstroom uit te denken die de operationele temperatuur onder de 50° C moeten houden. Dit maakt een maximale piekhelderheid van 900 nits mogelijk.
Omdat gamers nogal eens een console én een pc gebruiken zijn er twee paren hdmi-poorten, met versies 2.0 en 2.1. Laatstgenoemde kan door het gebruik van fixed-rate link de volledige bandbreedte van 48Gbps gebruiken. Dit betekent 4K op 120 hertz, zonder kwaliteitsverlies door chroma subsampling.
576 miniLED-zones met DisplayHDR 100 en quantumdots
Het miniled-scherm is afgeleid van de PG32UQX, die 4K en 144 hertz combineert in een 32"-formaat met een helderheid van 1400 nits. Dit was de eerste miniled-monitor op de gamingmarkt met een flink prijskaartje van 3.500 euro. De nieuwe PG32UQXE is iets minder extreem, met 576 in plaats van 1.152 local dimming-zones en 1000 nits. De resolutie is nog steeds 4K maar het paneel is wel overgeklokt naar 160 hertz.
AUO heeft een nieuw Adaptive miniled of AmLED-paneel geleverd dat met een quantum dot-filter betere kleuren weer moet geven zonder burn-in, vertraging of absurde prijzen. Zo wordt 97% dekking van het dci-p3-gamma behaald met een Delta E < 2. Er is een DisplayHDR 1000-certificering met een minimale helderheid van 0,05 nits voor volledig zwart.
Nvidia biedt G-Sync Ultimate en er is ondersteuning voor Reflex Analyzer. Dit kan gebruikt worden met een selectie aan muizen om live de latency van muisklik tot schermrespons te meten. De DisplayPort 1.4-interface maakt gebruik van display stream compression om 4K 160Hz met hdr door te voeren. Hdmi 2.1 kan gebruikt worden voor native 4K120 vanuit een console. Tenslotte is er tweemaal hdmi 2.0 en een ingebouwde usb-hub.
360Hz nu op 1440p met ultra-fast IPS
Dit nieuwe 360Hz-scherm is de opvolger van de PG259QNR, Asus' eerste model met deze hoge refresh rate op full hd. De PG27AQN is met 27 inch een stukje groter en heeft dan ook een hogere resolutie van 1440p. Asus verwacht dat de nieuwe generaties videokaarten voldoende rekenkracht hebben om meer detail te leveren bij deze hoge framerates.
De tot nu toe snelste responstijd van het merk, die overigens niet exact genoemd wordt, is mogelijk gemaakt dankzij een drietal innovaties die gezamenlijk ultra-fast ips genoemd worden. Dit moet motion blur verminderen om zo betere prestaties in e-sports te behalen. Hiervoor is een nieuw type vloeibaar kristal gebruikt voor het lcd met een lagere viscositeit om sneller te draaien en hogere dubbele breking van het licht om eerder licht door te laten. Ook de oriëntatie ten opzichte van het polarisatieoppervlak is aangepast, eerst was deze parallel.
Tenslotte is er een tweelaags spanningsdriver toegepast, die de kristallen vanuit de linker bovenhoek en rechter onderhoek tegelijk laat draaien om zo een vloeiender en consistenter beeld te verkrijgen. Conventionele displays gebruiken een enkele laag en gaan van linksboven naar rechtsonder.
Ook deze monitor beschikt over G-Sync met variable refresh rate en variable overdrive, met verminderde input lag en zo min mogelijk tearing en stuttering-effecten. Daarnaast ontbreekt ook de Reflex Analyzer voor het real-time monitoren van de latency niet.
Het beeld wordt geleverd door drie hdmi 2.0-poorten en DisplayPort 1.4. De kabels kunnen door het kanaal in de meegeleverde voet geleid worden om uit het zicht te blijven. Een geïntegreerde usb-hub kan gebruikt worden om randapparatuur eenvoudig te verbinden met het systeem.
Bron: Asus