Onderzoekers TU Delft ontdekken eenrichtingssupergeleider die kan leiden tot veel snellere computers

Moderne computers zijn, deels omdat ze een stroom in één richting kunnen sturen, gebaseerd op halfgeleiders. Al meer dan een eeuw wordt gedacht dat dit onmogelijk is in een supergeleider, maar onderzoekers in Nederland melden een manier te hebben gevonden. Deze ontdekking moet computers honderden malen sneller kunnen maken dan ze nu zijn.

Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft hebben een artikel gepubliceerd over hoe zij eenrichtingssupergeleiding hebben bereikt. Hierdoor moeten in computers halfgeleiders kunnen worden vervangen door supergeleiders, die oneindig stroom kunnen dragen zonder energieverlies. Dit zou de snelheid van computers met ordes van grootte moeten kunnen laten toenemen.

Mazhar Ali (midden), samen met collega-onderzoekers Dr. Yaojia Wang (links) en Dr. Heng Wu (rechts)

Volgens TU-professor Mazhar Ali moeten computers op basis van supergeleiders snelheden tot een terahertz kunnen bereiken. Supergeleiding is op korte termijn misschien niet bruikbaar voor consumentencomputers, maar Ali denkt dat het in server farms en supercomputers wel moet kunnen worden toegepast.

Normaal gesproken lopen stromen door supergeleiders zonder enige weerstand, waardoor het onmogelijk is hun stroom te stoppen of te sturen. Ali zegt dat zijn groep in staat is dit te doen door een kwantummateriaal tussen twee halfgeleiders te sandwichen.

Tot nu toe heeft het onderzoeksteam de methode echter alleen getest bij extreem lage temperaturen. Op dit moment zou elk op supergeleiders gebaseerd systeem dat van dit proces gebruik maakt, immers extreem gevoelig zijn voor warmte. Ali's team is van plan na te gaan of de methode kan werken bij temperaturen boven 77 Kelvin (-196,15 graden Celsius), zodat computers de supergeleiders zouden kunnen gebruiken met behulp van koeling met vloeibare stikstof. De volgende stap moet zijn uit te zoeken hoe voldoende supergeleiders voor een chip kunnen worden geproduceerd.

Bron: Techspot

« Vorig bericht Volgend bericht »
0