Het wereldwijde web werd precies dertig jaar geleden publiek beschikbaar gemaakt

Het World Wide Web werd precies 30 jaar geleden, op 30 april 1993, in het publieke domein geplaatst. Dat betekende dat het vanaf toen voor iedereen met een internetverbinding mogelijk was om het webprotocol te gebruiken en webpagina's aan te maken, zonder dat er licentiekosten of iets dergelijks aan verbonden zaten.

CERN, het onderzoeksinstituut dat tot dan toe het auteursrecht bezat op het World Wide Web, ondertekende een document waarin het ermee instemde om het webprotocol in het publieke domein te plaatsen, zodat iedereen het zonder enige beperkingen gratis mocht gebruiken, en de code mocht benutten om er zelf bijvoorbeeld browsers of servers mee te maken en te verkopen.

Een nieuwe versie van het World Wide Web die een jaar verscheen, werd overigens niet in het publieke domein geplaatst, maar in plaats daarvan uitgebracht onder een opensourcelicentie. Zo kon CERN toch het auteursrecht behouden, zonder dat dat ten koste moest gaan van de vrijheid van andere gebruikers.

Het World Wide Web-idee werd in 1989 bedacht door Tim Berners-Lee, een onderzoeker van CERN. Hij wilde een systeem waarmee het makkelijker moest worden voor wetenschappers om samen te werken over grote afstanden en informatie te kunnen delen. Een jaar later had hij zijn eerste concept al klaar, en daarmee ook al de eerste webpagina.

Bron: CERN

« Vorig bericht Volgend bericht »
0