Deze week wordt de Supercomputing Conference ISC 23 in het Duitse Hamburg gehouden. Op het evenement hebben we kunnen spreken met Jeff McVeigh, verantwoordelijk voor de high performance computing-markt (HPC) bij Intel.
Jeff McVeigh van Intel
McVeigh gaat van start: "We zien dat supercomputing en AI samenkomen. Ook commerciële en wetenschappelijke toepassingen komen samen. We zien verschillende architecturen samenkomen, bij de een ligt de nadruk wat meer op de cpu en bij de andere meer op de gpu. Hieruit volgt dat HPC-systemen op verschillende manieren worden opgebouwd."
Bij HPC ligt de nadruk meer op processors.
Bij AI wordt meer geleund op GPU’s en acceleratoren.
"Een negatieve trend is dat er ook propriëtaire systemen zijn, waarmee de gebruikers in de producten van een fabrikant worden opgesloten (vendor lock-in). OneAPI is een oplossing voor die verschillende architecturen. Met deze softwarelaag kunnen gebruikers hardware op een eenduidige wijze aansturen. OneAPI hebben we in november beschikbaar gesteld aan de opensourcecommunity."
OneAPI is een softwarelaag die boven verschillende architecturen kan draaien.
McVeigh gaat in op de veranderingen in de roadmap. Op dit moment heeft het merk nog twee afzonderlijke producten: gpu's (Xe-reeks) en AI-acceleratie (Gaudi). "We zien dat deze twee werelden met elkaar versmelten. Dat was een van de redenen om Rialto Bridge uit te stellen, en de focus te leggen op Falcon Shores. Deze chip komt in 2025 op de markt. Dat is nog een gpu, daarna komen de Xe- en AI-producten samen. Tegen die tijd weten we hoe deze werelden op een goede manier te combineren."
Gpu's en AI-acceleratoren gaan versmelten.
Hoe ziet McVeigh de ontwikkelingen in de toekomst, in bijvoorbeeld 2030? "Onze Gaudi- en gpu-architecturen komen samen. De explosie van AI heeft me verbaasd, dat heeft er voor gezorgd dat het nog niet helemaal duidelijk is hoe de cpu en parallelle verwerking precies samen gaan komen. Misschien dat dit over een jaar of zeven wel duidelijk is. Op dat moment kunnen meer integraties samenkomen. Bij Intel gaat het sinds het ontstaan al om integraties. Zo waren wij jaren geleden de eerste fabrikant die een gpu in een processor inbouwden. Dat heeft ook met de cyclische eigenschappen van de processormarkt te maken: eerst zijn er losse acceleratoren zoals gpu's, later worden ze ingebouwd."
Intel ziet de gpu en ai-accelerator versmelten tot een xpu.
"Op een ander vlak zul je ook integraties zien: zo zijn er nu snelle chipinterconnects (Compute Express Link), maar nu komen er ook universele verbindingen voor chiplets. Dat opent weer nieuwe mogelijkheden."
De huidige roadmap van Intel
Recentelijk heeft Intel een whitepaper uitgebracht over X86S, een variant van X86 waarbij de zaken die nodig zijn om 32-bitsoftware te ondersteunen worden verwijderd. Hoe kijkt McVeigh aan tegen dit voorstel? "Een van de krachtige onderdelen van de X86-architectuur is de enorme compatibiliteit. De whitepaper is nu gepubliceerd om de discussie te starten of de markt klaar is om deze verouderde techniek achter ons te laten."
McVeigh ging ook nog in op de nieuwe Aurora supercomputer. Inmiddels zijn een 10.000 blades geleverd. Deze hebben allemaal twee Xeons aan boord en 6 GPU’s aan boord. In totaal gaat systeem ruim 60.000 processors bevatten.